Belaz 75710: To «τέρας» των 130.000 κυβικών! (+video)

Το Belaz 75710 με τους δυο κινητήρες που συνολικά αποδίδουν 4.600 ίππους, είναι το μεγαλύτερο φορτηγό που έχει κατασκευαστεί ποτέ!

Η εταιρεία κατασκευής βαρέων χωματουργικών φορτηγών Belaz, με έδρα την Λευκορωσία, δημιούργησε αυτό το γιγάντιο φορτηγό το οποίο έχει απόβαρο 36 τόνων, με το μεικτό του βάρος να φτάνει τους 81 τόνους.

Δείτε ακόμα: Μercedes Actros κουβαλάει Caterpillar 624 τόνων!

Το έναυσμα για την κατασκευή του Belaz 75710, ήταν η μείωση του λειτουργικού κόστους των ορυχείων την εποχή της οικονομικής κρίσης, η οποία είχε γονατίσει τον κλάδο. Έτσι λοιπόν γεννήθηκε το Belaz, το οποίο έχει μήκος 20,6 μέτρα, πλάτος 9,8, ύψος 8,26, ενώ το μεταξόνιο αγγίζει τα 8 μέτρα. Πέρα από το εξωπραγματικό παρουσιαστικό του, το γιγάντιο φορτηγό εντυπωσιάζει και με την δύναμη των κινητήρων του. Για την ακρίβεια έχουν τοποθετηθεί δύο 16κύλινδροι κινητήρες πετρελαίου, συνολικής χωρητικότητας 130 λίτρων (2×65 λτ.), που σε συνδυασμό αποδίδουν 4.600 ίππους. Βέβαια για την επίτευξη λογικής κατανάλωσης καυσίμου (όσο λογική μπορεί να είναι η κατανάλωση κινητήρων τέτοιας χωρητικότητας κι απόδοσης), το Belaz μπορεί να κινείται μόνο με τον έναν κινητήρα αν δεν μεταφέρει μεγάλο φορτίο.

Διαβάστε επίσης: Γιατί κάποια φορτηγά έχουν τους τροχούς στον αέρα; (+video)

To βάρος που έχει τη δυνατότητα να μεταφέρει το δικινητήριο και τεράστιο φορτηγό, ανέρχεται στους 400 τόνους, με την μέγιστη ταχύτητα να αγγίζει τα 64 χλμ./ώρα (με κλίση εδάφους 10% η ταχύτητα περιορίζεται στα 40 χλμ./ώρα), με τους τεράστιους τροχούς του να έχουν διάμετρο 63 ίντσες! Τερατώδη όμως είναι τα μεγέθη για την χωρητικότητα της δεξαμενής καυσίμου, η οποία αγγίζει τα 5.600 λίτρα, χωράει 538 λίτρα λιπαντικού για τους κινητήρες, ενώ για τα υδραυλικά του συστήματα απαιτούνται 1.800 λίτρα συγκεκριμένου υγρού!

Δείτε στο παρακάτω video το Belaz στην πράξη!

Get it on Google Play Download on the App Store