Δεν φαντάζεστε γιατί κλέβουν τους καταλύτες

Στο στόχαστρο των κλεφτών έχουν μπει οι καταλύτες των αυτοκινήτων, τους οποίους αφαιρούν σε χρόνο dt, χωρίς κανείς να τους πάρει είδηση. Ένα φαινόμενο που δεν είναι στο ελάχιστο ελληνικό, καθώς το πρόβλημα εκτείνεται σε παγκόσμια κλίμακα και κάποιες χώρες -όπως οι Αγγλία και Η.Π.Α.- πραγματικά «πονοκεφαλιάζουν» εξαιτίας του.

Τα προφανή αίτια έχουν να κάνουν με τα πολύτιμα μέταλλα που τους απαρτίζουν. Ρόδιο, παλλάδιο και πλατίνα πιάνουν πολύ υψηλές τιμές στην αγορά, καθιστώντας τους καταλύτες πρώτης τάξεως πηγή εσόδων για τους κλέφτες. Όμως δεν είναι μόνο αυτός ο λόγος. Τελευταία, το σύστημα εξαγωγής των αυτοκινήτων «πετσοκόβεται» για έναν ακόμα, πολύ πιο επικίνδυνο λόγο. Για να ανακαλύψουμε τις ρίζες του, θα πρέπει να ταξιδέψουμε μέχρι το Κονγκό.

Η Λαϊκή Δημοκρατία του Κονγκό είναι γνωστή για την εξόρυξη κοβαλτίου και κάποιους ποδοσφαιριστές (Τρεζόρ Λομάνα Λούα Λούα και Κλαρκ Ενσικουλού από τους πιο cult των ελληνικών γηπέδων). Ο πλέον αναγνωρίσιμος πρεσβευτής της χώρας, βέβαια, παραμένει ο θρύλος του NBA, Ντικέμπε Μουτόμπο.

Αφού είδαμε την πολιτιστική κληρονομιά του Κονγκό, πάμε να δούμε το γιατί παίζει μεγάλο ρόλο στις κλοπές καταλυτών. Στην αφρικανική χώρα δημιουργήθηκε ένα νέο είδος ναρκωτικού, ονόματι «Bombé» («ισχυρός» στην τοπική διάλεκτο, όχι «βόμβα»), με βάση τις κεραμικές επιστρώσεις των καταλυτικών μετατροπέων. Οι επιστρώσεις αυτές αναμειγνύονται με βιταμίνες ή καπνό, δημιουργώντας ένα κράμα ουσιών με παρενέργειες όμοιες των οπιούχων και της κάνναβης. Όπως λένε χρήστες του Bombe, «προκαλεί χαλάρωση και ευφορία δίχως να ενοχλεί κανέναν».

Σύμφωνα με τις κονγκολέζικες αρχές το Bombé  δημιουργήθηκε ως εναλλακτική στα τοπικά -και νοθευμένα- ουίσκι, που περισσότερο λειτουργούν ως διεγερτικά και αυξάνουν το βαθμό επιθετικότητας, προκαλώντας τα ανάλογα προβλήματα. Το Bombe αντίθετα -πάντα σύμφωνα με τους Κονγκολέζους- λειτουργεί σαν ένα είδος χαλαρωτικού, αγχολυτικού, ακόμα και υπνωτικού. Η επιστημονική κοινότητα έχει έναν άλλο όρο, πιο δεικτικό: «παραισθησιογόνο». Πολύ επικίνδυνου για την υγεία, βέβαια, συν το γεγονός ότι ρημάζονται αυτοκίνητα για την εκτέλεση της συνταγής.

Το πρόβλημα έχει πάρει διαστάσεις μάστιγας στη χώρα, με τα συνεργεία να έχουν ξεμείνει από στοκ σε καταλύτες! Όπως γίνεται με κάθε ναρκωτικό, το Bombe δεν άργησε να γίνει διεθνές. Ήδη η Κένυα αντιμετωπίζει πολύ σοβαρά προβλήματα, ενώ και αλλού πλέον τα πατώματα των οχημάτων στοχοποιούνται για την παρασκευή του.

Get it on Google Play Download on the App Store