«Δίδυμες σφαίρες» αρίστευσαν στα crash tests

Εξελίχθηκαν από κοινού, «φοράνε» τον ίδιο κινητήρα, «πατάνε» στην ίδια πλατφόρμα και… μαζί τα κατάφεραν στο crash test του IIHS.

To Subaru BRZ και το Toyota GR86 τα πήγαν αρκετά καλά στη δοκιμή πρόσκρουσης, σύμφωνα με το Insurance Institute for Highway Safety. Ετσι, οι δύο σαμουράι με τον Boxer κινητήρα που στέλνει την κίνηση στους πίσω τροχούς κέρδισαν το βραβείο Top Safety Pick+, του μη κερδοσκοπικού οργανισμού.

Το περίεργο, πάντως, είναι ότι το IIHS περιγράφει και τα δύο αυτοκίνητα ως δίθυρα χάτσμπακ, κάτι που δεν ισχύει βέβαια, μιας κι έχουμε να κάνουμε με σχήματα που «περιλαμβάνουν» κανονικό πορτμπαγκάζ, όντας σπορ κουπέ κατασκευές. Αυτό που έχει σημασία, όμως, είναι ότι Subaru και Toyota απέσπασαν καλές βαθμολογίες και στις έξι δοκιμές αντοχής σύγκρουσης και μάλιστα το μπροστινό σύστημα πρόληψης σύγκρουσης κέρδισε τις ανώτερες βαθμολογίες.

Το μοναδικό «μελανό» σημείο που βρήκε ο μη κερδοσκοπικός οργανισμός αφορά τις κάτω βάσεις των πίσω καθισμάτων, οι οποίες βρίσκονται πολύ βαθιά χωμένες στο κάθισμα. Ωστόσο, λαμβάνοντας υπόψη ότι δύσκολα θα βρεθεί ιδιοκτήτης που θα τοποθετήσει… παιδικό κάθισμα σε ένα τέτοιο σπορ κουπέ αυτοκίνητο, δεν θα λέγαμε ότι αυτό αποτελεί ακριβώς μειονέκτημα. «Είμαστε ενθουσιασμένοι που το ολοκαίνουργιο BRZ έλαβε το βραβείο Top Safety Pick+», δήλωσε ο Thomas J. Doll, πρόεδρος και διευθύνων σύμβουλος της Subaru Αμερικής.

Η τιμή του BRZ είναι 26.500 ευρώ και θα κοστίζει 570 ευρώ περισσότερο το μοντέλο του 2023. Διατίθενται συνολικά δύο εκδόσεις, η βασική Premium και η καλύτερα εξοπλισμένη Limited με στάνταρ μηχανικό κιβώτιο έξι σχέσεων. Και οι δύο μπορούν να συνδυαστούν με ένα εξάρι αυτόματο κιβώτιο.

Παλαιότερα γνωστό ως 86 και GR 86 στις Ηνωμένες Πολιτείες, το GR86 είναι λίγο πιο προσιτό με 26.300 ευρώ.

· Οι τιμές υπολογίζονται με τη σημερινή ισοτιμία δολαρίου/ευρώ.

Get it on Google Play Download on the App Store