Γνωρίζετε το Mitsubishi Lancer Ralliart; (+video)

To Lancer MK7 έμεινε χαραγμένο στις μνήμες όλων, ως το τελευταίο που μας έδωσε έκδοση Evo. Άσχετα που η Mitsubishi διαχώρισε την ονομασία, αφήνοντας μόνο το «Evolution X». Κι οι ίδιοι, οι Ιάπωνες, γνωρίζουν πως το αυτοκίνητο είναι η 10η μορφή του κορυφαίου Lancer.

Αυτό που γνωρίζει σημαντικό μικρότερη μερίδα του κοινού, είναι πως το Evo δεν ήταν η μοναδική γρήγορη έκδοση του μικρομεσαίου των «Τριών Διαμαντιών». Σε κάποιες αγορές υπήρχε «μεσάζοντας» στην γκάμα, που γέμιζε το κενό μεταξύ του 2λιτρου των 150 ίππων και του Evo. Αυτό ήταν το Ralliart, μια κατ’ ουσία detuned εκδοχή του Evo X που στόχευε στο Subaru Impreza WRX. Εμφανισιακά θύμιζε αρκετά τον μεγάλο αδερφό, έχοντας το καπό με τους διπλούς αεραγωγούς από εκείνο, τις 17άρες ζάντες από τα πλούσια Lancer, το body kit της Ralliart που είδαμε σε αρκετά στη χώρα μας και διπλές απολήξεις για την εξάτμιση.

Ο 2λιτρος τετρακύλινδρος τούρμπο απέδιδε 240 ίππους στις 6.000 σ.α.λ. και 309 Nm στις 3.500 σ.α.λ., αντί των 295 ίππων στις 6.500 σ.α.λ. και 366 Nm στις 3.500 σ.α.λ. του Evo. Το σύστημα τετρακίνησης έχανε ένα «S» (All Wheel Control αντί Super All Wheel Control) και το Active Yaw Control στον πίσω άξονα, αλλά διατηρούσε τα 3 προγράμματα λειτουργίας (Snow, Tarmac και Gravel). Η ανάρτηση ήταν πιο μαλακή και τα φρένα δεν έφεραν την υπογραφή της Brembo, όμως το Ralliart δεν δυσκολευόταν να πιάσει ταχύτατο ρυθμό σε δρόμο με στροφές. Στην ευθεία, τα 100 χλμ./ώρα από στάση έρχονταν σε 7 δλ. και η τελική έφτανε στα 230 χλμ./ώρα, έχοντας το 6άρι αυτόματο κιβώτιο διπλού συμπλέκτη TC-SST να φροντίζει για τη μετάδοση της κίνησης.

Βασικότερο πλεονέκτημά του φυσικά, ήταν η τιμή. Κατά μέσο όρο, το Ralliart κόστιζε 10.000 (ανεξαρτήτως νομίσματος) λιγότερο από το Evo. Έμεινε στην παραγωγή μέχρι το 2015, όπως και το Evo,  δυο χρόνια λιγότερο από όταν αποσύρθηκε η υπόλοιπη 7η γενιά του Lancer και μας στέρησε τον ένα από τους δυο κορυφαίους εκπροσώπους των ιαπωνικών rally replicas. Όπως μπορούμε να δούμε παρακάτω ωστόσο, το Ralliart εξακολουθεί να προσφέρει συγκινήσεις – ειδικά στο βρεγμένο.

Get it on Google Play Download on the App Store