«Γνώστης» βύθισε Lada Niva (+video)

Οι εκτός δρόμου διαδρομές είναι μια πραγματική απόλαυση. Έρχεσαι κοντά με τη φύση, ξεφεύγεις από τα συνηθισμένα, παίρνεις την ικανοποίηση πως αξιοποιείς το αυτοκίνητο για το σκοπό που σχεδιάστηκε, ενώ αν υπάρχουν χώρος, όρεξη και ικανότητες μπορείς να μιμηθείς -πολύ σχετικά- τα ινδάλματά σου από το WRC. Όλα τα ανωτέρω βέβαια, με την προϋπόθεση των γνώσεων. Γιατί αν λείπουν, τότε δεν σε σώζει τίποτα. Ούτε καν το Lada Niva.

Το ρωσικό «εργαλείο» αποτελεί τον ορισμό του off roaded. Εξελίχθηκε με βάση τον βάρβαρο ρωσικό χειμώνα και την αντιμετώπιση των κακουχιών της Σιβηρίας, αποτελώντας εδώ και 47 συναπτά έτη μια από τις ικανότερες κατασκευές εκτός δρόμου. Από κροκάλα και χιόνι μέχρι λάσπη και άμμο, το Niva Legend -όπως λέγεται πια το θρυλικό Lada- είναι η απάντηση σε κάθε δυσκολία. Το μόνο που καταφέρνει να το «αποστομώσει», είναι η ανικανότητα του ανθρώπου στο τιμόνι. Σαν αυτόν που θα παρακολουθήσουμε παρακάτω.

Ο οικοδεσπότης του καναλιού The Late Brake Show πήρε το Niva, για ένα κλασικό review στο YouTube. Ήτοι κάνα πέρασμα από χωματόδρομο, κάποια λιγότερα πλάνα από πιο δύσκολα σημεία και για το τέλος, εντυπωσιακές λήψεις. Αυτές συνήθως αφορούν είτε άλματα, είτε πλαγιολισθήσεις, είτε περάσματα από νερό. Εδώ έχουμε το τρίτο – και «φαρμακερό», όπως αποδείχτηκε. Ο οδηγός του Lada έκανε το λάθος να αρχίσει τις βουτιές, χωρίς πρώτα να ελέγξει το βάθος. Κάτι που σήμαινε πως ήταν θέμα χρόνου να ερχόταν η δύσκολη στιγμή. Η οποία τελικά δεν ήρθε με τη μορφή ενός κολλήματος, αλλά με σχεδόν ολοκληρωτική βύθιση του αυτοκινήτου στο νερό!

Το Niva έπεσε κυριολεκτικά με τα μούτρα σε έναν βαθύ λάκκο, από τον οποίο κανένα κομπλάρισμα διαφορικών και καμία τετρακίνηση δεν θα μπορούσαν να το βγάλουν. Ο 1.700άρης των 85 ίππων πλημμύρισε, με τα νερά να μπαίνουν μέχρι την καμπίνα. Να σημειωθεί, δε, πως μιλάμε για ολοκαίνουργιο μοντέλο. Τελικά ένα Land Rover Discovery έπαιξε το ρόλο του ναυαγοσώστη και το Niva συνέχισε τη ζωή του, ελπίζοντας σε λιγότερους «γνώστες» στο αριστερό του κάθισμα.

Get it on Google Play Download on the App Store