Πότε «τερματίζει» το Lada Niva Legend;

Το μακροβιότερο αυτοκίνητο που βρίσκεται ακόμα στην παραγωγή χωρίς να έχει αλλάξει γενιά από το 1977 έως σήμερα, δεν είναι άλλο από το Lada Niva. Αρχικά λανσαρίστηκε με αυτή την ονομασία, κατόπιν βαπτίστηκε «4×4» λόγω του Chevrolet Niva, ενώ εδώ και λίγο καιρό επέστρεψε το «Niva» μαζί με το συνθετικό «Legend», για να ξεχωρίσει από το τελείως διαφορετικό Niva Travel.

Παρά τα χρόνια του και την απαρχαιωμένη του τεχνολογία, ακόμα και τώρα το Niva Legend συνεχίζει να πουλάει στην Ρωσία, λόγω της πολύ χαμηλής τιμής του και των σκληροτράχηλων εκτός δρόμου χαρακτηριστικών του. Σε κράτη της Ε.Ε. σταμάτησε η διάθεσή του, όμως στη Μ. Βρετανία θα επιστρέψει, λόγω του Brexit. Η τιμή του ορίστηκε στις 12.300 λίρες (σημερινή ισοτιμία 14.300 ευρώ), χωρίς τους τοπικούς φόρους, που σημαίνει ότι δεν θα είναι πολύ φθηνό. Σίγουρα θα έχει χαμηλότερη τιμή από οποιοδήποτε άλλο καινούργιο 4×4, όμως δεν μπορεί να συγκριθεί σε πάρα πολλούς τομείς με τα πιο σύγχρονα αυτοκίνητα.

Σύμφωνα λοιπόν με την Lada Αγγλίας, το κλασικό Lada Niva Legend θα σταματήσει να παράγεται στις 31.12.2023. Οπότε όσοι πιστοί, έχουν ακόμα κάτι λιγότερο από δύο χρόνια στη διάθεσή τους για να το αποκτήσουν. Να υπενθυμίσουμε ότι το Niva Legend κινείται από το 4κύλινδρο μηχανικό σύνολο των 1.690 κ.εκ., ισχύος 83 ίππων στις 5.000 σ.α.λ. και με 129 Nm ροπής στις 4.000 σ.α.λ. Το αμάξωμα των 1.285 κιλών επιταχύνει στο 0-100 χλμ./ώρα σε 17,0 δλ., η τελική ταχύτητα φτάνει τα 142 χλμ./ώρα και η μεικτή κατανάλωση είναι 9,9 λτ./100 χλμ.

Το εντελώς νέο Lada Niva θα παρουσιαστεί το 2024 και θα βασίζεται στην πλατφόρμα CMF-B του Groupe Renault. Σύμφωνα με το πρώτο επίσημο σκίτσο, το νέο Niva θα υιοθετήσει βασικά σχεδιαστικά γνωρίσματα του υπάρχοντος Niva Legend, ενώ θα διατίθεται με μικρό και μεγαλύτερο μήκος.

Get it on Google Play Download on the App Store