Η AMG GLA 45 S «γειώνει» το RS Q3 (+video)

Το Audi RS Q3 και η Mercedes-AMG GLA 45 S είναι δυο από τα ταχύτερα SUV, στις νορμάλ κατηγορίες. Ένα μόνο, όμως, μπορεί να είναι ο νικητής ανάμεσά τους. Και με άνετη διαφορά, όπως αποδείχτηκε.

Η κορυφαία έκδοση του Q3 αξιοποιεί τον 2.5άρη πεντακύλινδρο TFSI, που γνωρίζουμε από τα RS 3 (Sportback και Sedan) και TT RS (κουπέ και Roadster). Η απόδοση φτάνει τους 400 ίππους και τα 480 Nm ροπής, τα οποία δεν θα μπορούσαν παρά να μεταφέρονται στους τέσσερις τροχούς, μέσω του συστήματος τετρακίνησης quattro και του 7τάχυτου αυτόματου κιβωτίου διπλού συμπλέκτη S-tronic. Τα πρώτα 100 χλμ/ώρα έρχονται σε 4,5 δλ. και η τελική φτάνει αγόγγυστα στον ηλεκτρονικό περιοριστή των 250 χλμ/ώρα, ενώ υπάρχει η δυνατότητα να αυξηθεί στα 280 χλμ/ώρα.

Η GLA 45 S μπορεί να έχει λιγότερα κυβικά και κυλίνδρους (2λιτρη τετρακύλινδρη), όμως είναι ισχυρότερη. Στους τέσσερις τροχούς καταλήγουν 421 άλογα και 500 Nm, μέσω τετρακίνησης 4MATIC+ και του αυτόματου κιβωτίου διπλού συμπλέκτη DCT 8G. Εδώ τα 100 χλμ./ώρα από στάση έρχονται σε 4,4 δλ. (μόλις 1 δέκατο λιγότερο από το Audi), ενώ η τελική επίσης περιορίζεται ηλεκτρονικά στα 250 χλμ./ώρα. Στην πραγματικότητα, όμως, η διαφορά στην επιτάχυνση των δυο γερμανικών SUV είναι μεγαλύτερη από 0,1 δλ.

Στις δυο κόντρες που πραγματοποιήθηκαν, η Mercedes πήρε τη νίκη με διαφορά μιας καρότσας. Το Audi έμεινε δίπλα στα πρώτα μέτρα μετά την εκκίνηση, όμως στη συνέχεια η GLA 45 S άνοιξε διαφορά και την κράτησε με άνεση μέχρι τη γραμμή τερματισμού. Στη ρεπρίζ είχαμε ντέρμπι, με το RS Q3 να είναι μπροστά μέχρι το μέσο της διαδρομής. Από εκεί και πέρα, ωστόσο, η 45άρα έκανε φοβερό comeback, μάζεψε την απόσταση και πέρασε οριακά πρώτη τον τερματισμό. Τελευταία ελπίδα του Audi για το γκολ της τιμής, τα φρένα. Φευ! Άλλη μια νίκη για τη Mercedes, έστω για λίγο.

Get it on Google Play Download on the App Store