Η αντιπροσωπεία – φάντασμα της Toyota

Στις 20 Ιουλίου του 1974 συντάχθηκε μια από τις πιο μαύρες σελίδες της ελληνικής Ιστορίας. Η «Επιχείρηση: Αττίλας», όπως ονόμασαν οι Τούρκοι την εισβολή τους στην Κύπρο, διχοτόμησε τη Μεγαλόνησο, χώρισε οικογένειες, κόστισε εκατοντάδες ζωές και προκάλεσε τετελεσμένο που, ακόμα σήμερα, 46 ολόκληρα χρόνια μετά αναμένει επίλυση. Στην ίδια αναμονή, βρίσκονται ολοκαίνουργια Toyota για τα οποία ο χρόνος «πάγωσε» στις 05.20, εκείνου του καταραμένου Σαββάτου.

Δείτε ακόμα: Βρέθηκαν ανέγγιχτες Alfa Romeo και Fiat 30 ετών!

Η αντιπροσωπεία – φάντασμα της ιαπωνικής εταιρίας, βρίσκεται στο Βαρώσι (ή Βαρωσία). Πριν την τουρκική εισβολή, ήταν ένα από τα δημοφιλέστερα τουριστικά θέρετρα της Κύπρου και η βιτρίνα της Αμμοχώστου, στα νότια της οποίας βρίσκεται. Από το ’74 και μέχρι σήμερα, η άλλοτε κυπριακή ριβιέρα είναι εγκλωβισμένη στη Νεκρή Ζώνη – τη γνωστή μας Πράσινη Γραμμή (εκ του πράσινου μαρκαδόρου που χρησιμοποίησε ο Άγγλος στρατηγός Γιάνγκ, διοικητής του νησιού το 1963, όταν την πρωτοχάραξε στον χάρτη). Επισήμως τιτλοφορείται «Παρεμβαλλόμενη γραμμή του Ο.Η.Ε. στην Κύπρο». Από το ’74 και μετά γιγαντώθηκε σε μέγεθος, φτάνοντας τα 300 χλμ. σε μήκος και κόβοντας στη μέση την Κύπρο, χωρίζοντας το νότιο (Δημοκρατία της Κύπρου) από το βόρειο τμήμα (Ψευδοκράτος) της χώρας.

Δείτε ακόμα: Πωλούνται αγροτικά Toyota Land Cruiser

Το πλάτος κυμαίνεται από τα 3 μέτρα έως τα 7 χιλιόμετρα και το πρωτόκολλο είναι παρόμοιο με αυτό μολυσμένων περιοχών από ραδιενέργεια (βλέπε Τσέρνομπιλ): δεν μπαίνει και δεν βγαίνει κανείς ή τίποτα, από τη στιγμή που θα τεθεί σε εφαρμογή. Οι κάτοικοι της Βαρωσίας εγκατέλειψαν άρον άρον το βιός τους, προκειμένου να γλιτώσουν από τους Τούρκους, με τον Ο.Η.Ε. αργότερα να αποκλείει την περιοχή. Έκτοτε και για σχεδόν 50 χρόνια, τα πάντα είναι κολλημένα σε εκείνο το Σάββατο. Ολοκαίνουργια Corolla, Celica και Corona, κάποια με τις τιμές ακόμα στα παράθυρα, παραμένουν εγκλωβισμένα για μισό αιώνα! Οι μόνοι που εξαιρούνται, σε ελάχιστες περιπτώσεις, είναι ρεπόρτερ, φωτογράφοι και τηλεοπτικά συνεργεία, για τις ανάγκες γυρισμάτων ντοκιμαντέρ.

Διαβάστε επίσης: Ποια καινοτομία είχε το Datsun Cherry του 1970;

Από εκεί προέρχονται κάποιες αναφορές στα σκονισμένα παρμπρίζ (μία από το 1996, για παράδειγμα), που αποτελούν και τη μοναδική απόδειξη πως ο χρόνος -για τον υπόλοιπο κόσμο- προχώρησε…

Get it on Google Play Download on the App Store