Η Audi γιορτάζει 40 χρόνια Quattro (+video)

Δεν υπάρχει λέξη και ονομασία, που να είναι περισσότερο ταυτισμένη με τα συστήματα τετρακίνησης από το Quattro. Η τεχνολογία της Audi, που άλλαξε τον ρου των αγώνων ράλλυ και επαναπροσδιόρισε τα δεδομένα για τα συστήματα μετάδοσης των αυτοκινήτων παραγωγής, κλείνει φέτος τα 40 της χρόνια. Και το Ίνγκολσταντ γιορτάζει.

Δείτε ακόμα: Μοναδικό και άψογο Audi RS2 Coupe

Ήταν Μάρτης του 1980, όταν οι Γερμανοί παρουσίασαν στο Σαλόνι της Γενεύης ένα λευκό Coupe με σύστημα τετρακίνησης. Μια κίνηση που σηματοδότησε τον ερχομό των συστημάτων 4WD στα αυτοκίνητα επιδόσεων ευρείας παραγωγής, καθώς μέχρι τότε χρησιμοποιούνταν μόνο σε φορτηγά και μοντέλα εκτός δρόμου (σ.σ. το αγγλικό Jensen Interceptor προηγήθηκε μεν, το 1966, όμως παρήχθη σε μόλις 320 μονάδες). Η ιδέα γεννήθηκε τον χειμώνα του 1976, όταν οι μηχανικοί της VW διεξήγαγαν δοκιμές για το Iltis, ένα off-roader που προοριζόταν για τον γερμανικό στρατό. Αρχικά τοποθέτησαν την τετρακίνηση σε πρωτότυπα του Audi 80, για να συνδυαστεί τελικά με τον πεντακύλινδρο 20βάλβιδο 2.2 τούρμπο και να μας δώσει το Audi Quattro. H συνέχεια; Κάτι παραπάνω από γνωστή.

Το 1981 έκανε το αγωνιστικό του ντεμπούτο, στο Ράλλυ Αυστρίας. Από τότε μέχρι και το 1986, που σήμανε το τέλος του Group B, τα Quattro A1, A2 και S1 κατέκτησαν 23 νίκες στο Παγκόσμιο Πρωτάθλημα Ράλλυ, 2 τίτλους Οδηγών (με Hannu Mikkola το 1983 και Stig Blomqvist το 1984), ισάριθμα πρωταθλήματα Κατασκευαστών (’82 και ’84) και έχρισαν τη Michelle Mouton ως την πρώτη -και μέχρι σήμερα, μοναδική- γυναίκα που κατάφερε να κερδίσει αγώνα του WRC. Μάλιστα, η Γαλλίδα λίγο έλειψε να κατακτήσει τον τίτλο του 1982 τερματίζοντας 2η και 12 βαθμούς πίσω από τον Walter Rohrl, με το Opel Ascona 400.

Διαβάστε επίσης: Audi RS 6 1ου σταδίου στα 786 άλογα! (+video)

Η επόμενη χρονιά, ήταν η τελευταία που είδε δικίνητο αυτοκίνητο να κατακτά τον τίτλο των Κατασκευαστών. Η Lancia 037 κατάφερε να επικρατήσει του Quattro για μόλις 2 πόντους, με τον Rohrl ωστόσο να χάνει κατά κράτος από τον «τετρακίνητο» Mikkola, με διαφορά 23 πόντων. Από το 1984 και μέχρι σήμερα, τα συστήματα τετρακίνησης εξελίχθηκαν σε μονόδρομο για όποιον κατασκευαστή στόχευε στην κορυφή του WRC, ενώ και στο δρόμο η κίνηση σε όλους τους τροχούς απέκτησε πρωτόγνωρη δημοτικότητα. Όλα χάρις σε αυτό το αυτοκίνητο

To τμήμα Audi Tradition θα εκθέσει μερικά από τα καλύτερα αυτοκίνητα παραγωγής και αγώνων σε διάφορα events, αρχής γενομένης από το Goodwood Festival of Speed τον  Ιούλιο. Πάνω και πέρα από τη μηχανολογική αρτιότητά του, πάντως, το Quattro χαράχτηκε στις μνήμες όλων για αυτό

Get it on Google Play Download on the App Store