Η Ford οραματίζεται ένα μέλλον χωρίς φανάρια (+video)

Πόσες φορές έχετε μείνει κολλημένοι σε ένα φανάρι και μέχρι να γίνει πράσινο σκέφτεστε «τι ωραία που θα ήταν να μην υπήρχαν»; Ειδικά σε κάποιο από αυτά που ανάβει κόκκινο και «ξεχνάει» να αλλάξει; Η Ford ακούει τις σκέψεις σας και εξελίσσει μια τεχνολογία που, δυνητικά, θα μπορούσε να αντικαταστήσει τους φωτεινούς σηματοδότες.

Δείτε ακόμα: Τα αυτοκίνητα των BMW, Ford και PSA συνεννοούνται (+video)

Το εν λόγω σύστημα υπό εξέλιξη ονομάζεται Intersection Priority Management (IMP ή ελληνιστί Διαχείριση Προτεραιότητας Διασταυρώσεων) και θέλει να δημιουργήσει μια κοινωνία, στην οποία θα εκλείψει το «σταμάτα-ξεκίνα» των φαναριών. Σύμφωνα με μελέτες περνάμε 2 μέρες ανά χρόνο σταματημένοι σε κάποιον σηματοδότη, με το 60% των τροχαίων ατυχημάτων να λαμβάνει χώρα σε διασταυρώσεις. Το IMP στοχεύει στην «απαλοιφή» των δυο αυτών στατιστικών, χρησιμοποιώντας έναν αλγόριθμο ο οποίος φροντίζει ώστε τα αυτοκίνητα να συνεννοούνται μεταξύ τους για το ποιο θα περάσει πρώτο. Χρησιμοποιώντας αισθητήρες θέσεως, δεδομένα από το GPS και το ραντάρ του cruise control τα αυτοκίνητα αναγνωρίζουν την τοποθεσία, τον ρυθμό κίνησης και τον βαθμό εγγύτητας μεταξύ τους, προκειμένου να επιταχύνουν/επιβραδύνουν κατά τέτοιο τρόπο που δεν θα χρειάζεται η παρέμβαση των «Σταμάτη και Γρηγόρη».

Διαβάστε επίσης: Ο υπερ-υπολογιστής της Skoda ίσος με 60.000 PC!

Η Ford υποστηρίζει πως εμπνεύστηκε από τον τρόπο που περπατάμε και προσαρμόζουμε την ταχύτητά μας, ώστε ναι μεν να μην πέφτουμε ο ένας πάνω στον άλλο σε συνθήκες συμφόρησης, αλλά και να μην σταματάμε τελείως. Bέβαια παραλείπει το γεγονός ότι πολλές φορές «βρίσκουμε» μεταξύ μας, κάτι που αν συμβεί με αυτοκίνητο θα κοστίσει αρκετά περισσότερα από ένα «συγγνώμη» ή ένα νεύμα. Επίσης, στην επίδειξη που έγινε στο πεδίο δοκιμών του «Μπλε Οβάλ» στο Milton Keynes της Αγγλίας πήραν μέρος μόνο δυο αυτοκίνητα – συνθήκες που απέχουν παρασάγγας από αυτές που συναντάμε στην διασταύρωση της Βασιλίσσης Σοφίας με την Βασ. Αμαλίας.

Το IMP αναπτύσσεται για μελλοντική χρήση σε αυτόνομα οχήματα, με την Ford να μην ανακοινώνει ακριβές χρονοδιάγραμμα σχετικά με το πότε θα εφαρμοστεί σε αυτοκίνητό της.

Get it on Google Play Download on the App Store