Η Hyundai καθαρίζει τη θάλασσα της Ιθάκης

Η Hyundai Motor Europe γιορτάζει την Παγκόσμια Ημέρα των Ωκεανών, υποστηρίζοντας δύο δραστηριότητες για να καταστήσει τους ωκεανούς του κόσμου ένα πιο βιώσιμο μέρος.

Η αρχή γίνεται από την Ιθάκη και τον οργανισμό Healthy Seas, για την καταπολέμηση της θαλάσσιας ρύπανσης που περικυκλώνει το ελληνικό νησί. Ένα εγκαταλελειμμένο ιχθυοτροφείο προκαλεί προβλήματα στην περιοχή γύρω από την Ιθάκη, από το 2012. Τα κλουβιά ιχθυοκαλλιέργειας, τα δίχτυα και άλλος εξοπλισμός έχουν μείνει πίσω, μολύνοντας το φυσικό περιβάλλον. Τον Σεπτέμβριο του 2020, η καταιγίδα «Ιανός» μετέφερε τόνους βιομηχανικών υλικών, με ό,τι ζημιογόνο για τη θαλάσσια ζωή μπορεί να φανταστεί κανείς (πλαστικούς σωλήνες, τσιμεντόλιθους, σκουριασμένα κομμάτια μετάλλου,  δίχτυα ψαρέματος, νάιλον σχοινιά, σημαδούρες και πολλά ακόμα). Τα διάφορα απόβλητα βρέθηκαν αργότερα να επιπλέουν στην επιφάνεια της θάλασσας, να βρίσκονται στον πυθμένα του ωκεανού και να είναι διάσπαρτα σε παραλίες.

Ο απολογισμός του «Ιανού» επέφερε τεράστιες επιπτώσεις για το θαλάσσιο οικοσύστημα, το περιβάλλον γενικότερα και την τοπική κοινότητα. Η Healthy Seas, μαζί με άλλους συνεργάτες, κινητοποίησε τις δυνάμεις της και περιβαλλοντολόγοι, τοπικές αρχές, χορηγοί βρέθηκαν στην Ιθάκη για να αξιολογήσουν την κατάσταση και να καθαρίσουν τα νερά. Για να αποκαταστήσει την ομορφιά της περιοχής και να στηρίξει την τοπική κοινότητα, η Hyundai βοηθά την Healthy Seas με τη μεγαλύτερη πρωτοβουλία καθαρισμού που έχει γίνει ποτέ. Λόγω της μεγάλης έκτασης της ρύπανσης, χρησιμοποιούνται γερανοί και άλλα βαριά μηχανήματα για την αντιμετώπιση των απορριμμάτων. Επιπλέον, χρειάζονται περισσότεροι δύτες και σκάφη. Η κορεατική φίρμα παρέχει επίσης ήπια υβριδικά οχήματα για τη μεταφορά των πληρωμάτων.

To πρόβλημα είναι τόσο έντονο, ώστε έρχονται εθελοντές δύτες από Ολλανδία, Γερμανία, Λίβανο,  Αυστρία και Κροατία, προκειμένου να συνδράμουν στις προσπάθειες των εγχώριων Odyssey και Aquatice Dive Center. Ο καθαρισμός ξεκινά σήμερα, 8 Ιουνίου, και θα διαρκέσει μέχρι τις 16 του μηνός.

Εκτός της Healthy Seas, η Hyundai συνεργάζεται και με τη DAN Europe. Έναν διεθνή μη κερδοσκοπικό, ιατρικό και ερευνητικός οργανισμός αφιερωμένο στην υγεία και την ασφάλεια των δυτών. Δύο πρέσβεις της DAN Europe, η Alana Alvarez και ο Manuel Bustelo, θα γυρίσουν όλη την Ευρώπη, στα πλαίσια του European Sustainability Tour. Το ταξίδι των συνολικά 11.500 χλμ. θα γίνει με ένα Kona Electric, στην κορυφαία του έκδοση (μπαταρία 64 kWh, 204 ίπποι, αυτονομία σε μικτό κύκλο 484 χλμ.).

Get it on Google Play Download on the App Store