10+1 σημεία αναφοράς του Hyundai Kona Electric

To αμιγώς ηλεκτρικό Hyundai Kona Electric βρίσκεται εδώ και λίγο καιρό στη χώρα μας και εκτός από το ότι αποτελεί το πρώτο μικρό ηλεκτρικό SUV, διαθέτει πολλά ακόμα σημεία που ξεχωρίζει, τα οποία παρουσιάζουμε αναλυτικά παρακάτω.

1. Το πρώτο ηλεκτρικό compact SUV στην Ευρώπη

Το Kona Electric αποτελεί ορόσημο στην κατηγορία των ηλεκτρικών αυτοκινήτων, συνδυάζοντας τα πλεονεκτήματα της ηλεκτροκίνησης υψηλής αυτονομίας με το δυναμισμό των SUVs, με τρόπο πιο προσιτό από ποτέ.

Δείτε ακόμα: Δοκιμή Hyundai Kona Electric 64 kWh 204 PS

2. 100.000 παγκόσμιες πωλήσεις στα πρώτα δύο χρόνια

Το πρώτο αμιγώς ηλεκτρικό compact SUV της Hyundai έφτασε σε συνολικές πωλήσεις 103.719 μονάδων στα τέλη Ιουνίου – μόλις δύο χρόνια από την έναρξη κυκλοφορία του. Οι διεθνείς πωλήσεις του εκτός Κορέας αντιπροσωπεύουν περισσότερο από 75% του συνολικού όγκου πωλήσεων.

3. Δύο εναλλακτικές ισχύος και αυτονομίας

Το νέο οικολογικό μοντέλο της Hyundai διατίθεται με δύο εκδόσεις κινητήρων: Η ισχυρότερη έκδοση, με τη μεγάλη μπαταρία των 64 kWh, διατίθεται πλέον με αναβαθμισμένη αυτονομία 660 χιλιομέτρων σε αστικό κύκλο ή 484 χιλιομέτρων σε μικτό κύκλο, σύμφωνα με τις ρεαλιστικότερες νέες μετρήσεις WLTP. Η απόδοση είναι 204 ίπποι (150 kW) ανεξαρτήτως στροφών, και ροπή 395 Nm, δηλαδή πολύ ισχυρότερη από τη ροπή ενός αντίστοιχου turbo κινητήρα εφάμιλλης ιπποδύναμης.

Αντίστοιχα, με την μπαταρία χωρητικότητας 39 kWh, το Kona Electric μπορεί να καλύψει με μια μόνο φόρτιση έως και 453 χιλιόμετρα εντός πόλης ή 305 χιλιόμετρα σε μικτό κύκλο, με τον ηλεκτροκινητήρα να αποδίδει 136 ίππους (100 kW) και την ίδια πανίσχυρη ροπή 395 Nm.

4. Η πιο αξιόπιστη αυτονομία

Χάρη στην ιδιαίτερη τεχνολογία που έχει αναπτύξει η Hyundai για τη θερμική διαχείριση της ηλεκτρικής μπαταρίας, επιτυγχάνεται βελτιωμένη αξιοπιστία στην αποδοτικότητα (και επομένως και αυτονομία) της μπαταρίας υπό τις εκάστοτε συνθήκες περιβάλλοντος.

Στις απαιτητικές δοκιμές που πραγματοποίησε ο Εθνικός Αυτοκινητιστικός Οργανισμός της Νορβηγίας, την καλύτερη επίδοση ανάμεσα σε 20 ηλεκτρικά μοντέλα είχε το Hyundai Kona Electric. Κατέγραψε τη μικρότερη απόκλιση, μόλις 9%, από την εργοστασιακή αυτονομία, όταν όλα τα υπόλοιπα οχήματα που συμμετείχαν στο mega test είχαν μέση απόκλιση άνω του 21%.

Δείτε ακόμα: Σε τιμή πρόκληση το νέο Hyundai Kona 1.6T 198 PS

5. Διακρίσεις

Το Kona Electric στα πρώτα χρόνια κυκλοφορίας του απέσπασε τις παρακάτω σημαντικές διακρίσεις:

  • «Affordable Electric Car of the Year 2018». Το Kona Electric κατέκτησε το βραβείο του πιο προσιτού ηλεκτρικού οχήματος στα βραβεία 2018 Auto Express New Car.
  • «2019 Best Small Family Car» ανακηρύχθηκε τo Kona Electric στα βραβεία Top Gear Electric Awards. Στο ευρωπαϊκό του ταξίδι κάλυψε 1.600 χιλιόμετρα και 9 χώρες σε λιγότερες από 24 ώρες, καταρρίπτοντας τον μύθο ότι κανείς δεν μπορεί να ταξιδέψει μακριά με ηλεκτρικό αυτοκίνητο.
  • «2019 Honest John Awards». Η Hyundai Motor κατέκτησε την κορυφή της κατηγορίας «Best EV» με το Kona Electric, μετά από ψηφοφορία των χρηστών του HonestJohn.co.uk.
  • «Green NCAP 2020»: Κορυφαία αξιολόγηση 5 αστέρων για το Kona Electric στο νέο θεσμό. 

6. Χώροι και διαστάσεις: compact για την πόλη, χωρίς περιορισμό για τις μακρινές αποδράσεις.

Χάρη στο χαμηλό αεροδυναμικό συντελεστή μόλις 0,288 cd, ακόμη και σε ταχύτητες αυτοκινητοδρόμου είναι αξιοσημείωτη η ηχομόνωση του Kona Electric. Παρά το μεγάλο πλάτος (1.800 χλστ.) και μεταξόνιο (2.600 χλστ.) που προσφέρουν ευρυχωρία επιβατών, το συμπαγές εξωτερικό μήκος (4.180 χλστ.) είναι εξαιρετικό για την πόλη. Αντίστοιχα, στις μακρινές αποδράσεις, το πανίσχυρο Kona Electric επιτρέπει βάρος οροφής 80 κιλών (κάτι που δεν είναι συνηθισμένο στα ηλεκτροκίνητα), ώστε με εργοστασιακή μπαγκαζιέρα οροφής ο χώρος να υπερδιπλασιάζεται, υπερβαίνοντας αθροιστικά τα 660 λίτρα αποσκευών με 5 θέσεις επιβατών.

7. Απολαυστική οδήγηση

Με τέσσερα εναλλακτικά προφίλ οδήγησης (Sport, Normal, Eco, Eco+) και το 0-100 χλμ./ώρα να  ολοκληρώνεται σε 7,9 δευτερόλεπτα με 6 4kWh Νormal mode, το Kona Electric υπόσχεται μια απολαυστική εμπειρία οδήγησης.

8. One-pedal driving

Προσφέρει τη δυνατότητα οδήγησης με ένα πεντάλ (one pedal driving) διαθέτοντας όχι μόνο αυτόματη αλλά και χειροκίνητη ρύθμιση επιπέδου αναγεννητικής πέδησης, με χειριστήρια στο τιμόνι – πιέζοντας παρατεταμένα την αύξηση αναγεννητικής πέδησης, το αυτοκίνητο έρχεται σε πλήρη στάση. Ταυτόχρονα, σε συνθήκες δυναμικής οδήγησης, χάρη και στην πίσω ανάρτηση πολλαπλών συνδέσμων (multi-link), το Kona Electric διαχειρίζεται το βάρος της μπαταρίας με ευστάθεια ασυνήθιστη στην ηλεκτροκίνητη κατηγορία.

Δείτε ακόμα: Γενναίες εκπτώσεις στο νέο Hyundai i20

9. Πλούσιος εξοπλισμός και τεχνολογίες αιχμής σε κάθε έκδοση

Το Kona Electric φέρει πλούσιο εξοπλισμό άνεσης και ασφαλείας ήδη από την πρώτη έκδοση Premium, όπως ενδεικτικά αυτόματο κλιματισμό, σύστημα έξυπνης εισόδου και εκκίνησης, φώτα ημέρας και θέσεως LED, 4 προφίλ οδήγησης, ψηφιακή οθόνη πολυμέσων 8’’ με συνδεσιμότητα Android Auto και Apple CarPlay, κάμερα οπισθοπορίας με δυναμικές γραμμές καθοδήγησης, ψηφιακή οθόνη οργάνων 7’’, καθώς και πολλαπλά συστήματα ασφαλείας και υποβοήθησης από τη δέσμη τεχνολογιών Hyundai SmartSense, όπως Αυτόματη Έκτακτη Πέδηση σε ταχύτητες ήδη από 9 km/h και με ανίχνευση πεζών, Υποβοήθηση Εκκίνησης σε Ανηφόρα, Υποβοήθηση Διατήρησης Λωρίδας, Ανίχνευση Κόπωσης Οδηγού.

Περαιτέρω η έκδοση Distinctive προσφέρει πλήρη φώτα LED με φωτισμό στροφής και αυτόματη υψηλή σκάλα φώτων, φιμέ κρύσταλλα, οθόνη πολυμέσων 10,25’’ με δορυφορική πλοήγηση, premium ηχοσύστημα 8 ηχείων της KRELL®, προηγμένες τεχνολογίες ημιαυτόνομης οδήγησης (Smart Cruise Control με τεχνολογία Stop & Go και Σύστημα Παραμονής στο Κέντρο της Λωρίδας Lane Following Assist), θερμαινόμενα καθίσματα οδηγού και συνοδηγού, σαλόνι συνδυασμού δέρματος-υφάσματος, ηλεκτροχρωματικό καθρέπτη, ασύρματη φόρτιση κινητού.

Πλειάδα πρόσθετων διαθεσίμων επιλογών τεχνολογίας, πολυτελείας και άνεσης περιλαμβάνουν ηλιοροφή, αεριζόμενα καθίσματα, ενσωματωμένο φορτιστή τριφασικού ρεύματος 10,5kW και με λειτουργία μονοφασικού, σύστημα προειδοποίησης τυφλού σημείου και κάθετα διερχομένων κατά την κίνηση όπισθεν.

10. Γρήγορη και άνετη φόρτιση

Με τη χρήση ταχυφορτιστή συνεχούς ρεύματος (DC) 100 kW Η φόρτιση της μπαταρίας ιόντων λιθίου του Kona Electric από 0% έως και το 80% της χωρητικότητάς της διαρκεί περίπου 54 λεπτά, και μάλιστα χρησιμοποιώντας καλώδιο τύπου CCS, το πλέον διαδεδομένο και επίσημο πρότυπο στην Ευρωπαϊκή αγορά. Αυτό σημαίνει χαμηλό κόστος σε ταχυφορτιστές που έχουν χρονοχρέωση.

Σε οικίες ή χώρους στάθμευσης γραφείων, η φόρτιση με εναλλασσόμενο ρεύμα (AC) διαρκεί έως 9 ώρες και 35 λεπτά για πλήρη φόρτιση (0%-100%) της μεγάλης μπαταρίας 64kWh και 6 ώρες και 10 λεπτά για τη μπαταρία 39kWh. Οι οδηγοί μπορούν επίσης να φορτίζουν το αυτοκίνητό τους σε μια κοινή οικιακή πρίζα χρησιμοποιώντας το καλώδιο ICCB. Η θύρα φόρτισης βρίσκεται στη μάσκα του αυτοκινήτου, δίπλα στο λογότυπο Hyundai.

Δείτε ακόμα: Το Hyundai Tucson που θα ζηλέψει η Toyota

Το Kona Electric δίνει τη δυνατότητα στον οδηγό να προγραμματίσει τις ώρες κατά τις οποίες θα φορτίσει το αυτοκίνητο, αξιοποιώντας πλήρως τα νυκτερινά τιμολόγια ρεύματος που μπορούν να δώσουν κόστος κίνησης χαμηλότερο από 1 ευρώ ανά 100 χιλιόμετρα.

11. Eγγύηση και Τεχνική Υποστήριξη

Tο νέο Kona Electric προσφέρει 5ετή Εργοστασιακή Εγγύηση Χωρίς Όριο Χιλιομέτρων, μια από τις κορυφαίες εργοστασιακές εγγυήσεις της αυτοκινητοβιομηχανίας. Επιπλέον, η πολύ αποδοτική μπαταρία ιόντων λιθίου του Kona Electric καλύπτεται από εργοστασιακή εγγύηση 8 ετών ή 160.000 χλμ., όποιο συμβεί πρώτο.

Αξιοσημείωτη είναι και η έκταση τεχνικής υποστήριξης του Επισήμου Δικτύου Hyundai στο Kona Electric, που εξασφαλίζει για τους κατόχους Kona Electric τη δυνατότητα συντήρησης, τεχνικών ελέγχων και επισκευών από πιστοποιημένο προσωπικό ανά την Ελλάδα.

Η τιμολογιακή πολιτική του μοντέλου έχει τιμή εκκίνησης 36.990€ στην έκδοση Premium 39kWh και τις επόμενες εκδόσεις να διατίθενται ως εξής:

Έκδοση Τιμή Κρατική επιδότηση
Premium 136 PS 39 kWh 36.990€ 5.988€
Premium 204 PS 64 kWh 42.990€ 5.249€
Distinctive 204 PS 64 kWh 45.990€ 5.588€
Limited 204 PS 64 kWh 48.990€ 5.950€
ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ
Ποιο νέο αυτοκίνητο είναι όλο προσόντα;
Ποιο νέο αυτοκίνητο είναι όλο προσόντα;
Αστεράτο SUV 190 ίππων δεν καίει τίποτα!
Αστεράτο SUV 190 ίππων δεν καίει τίποτα!
Φουλ εξοπλισμένο υβριδικό με 14.640 ευρώ
Φουλ εξοπλισμένο υβριδικό με 14.640 ευρώ
Αυτοκίνητο με 154 άλογα και κατανάλωση 2ευρου!
Αυτοκίνητο με 154 άλογα και κατανάλωση 2ευρου! …
Ποιο μικρό υβριδικό αυτοκίνητο είναι κορυφαίο;
Ποιο μικρό υβριδικό αυτοκίνητο είναι κορυφαίο; …
Το μικρομέγαλο υβριδικό αυτοκίνητο των 22.700€
Το μικρομέγαλο υβριδικό αυτοκίνητο των 22.700€ …
Υβριδικό αυτοκίνητο 120 ίππων με 16.690 ευρώ
Υβριδικό αυτοκίνητο 120 ίππων με 16.690 ευρώ
Κινούμαι υβριδικά με μόνο 12.986 ευρώ
Κινούμαι υβριδικά με μόνο 12.986 ευρώ
Το best seller αυτοκίνητο των 2,9 ευρώ/100 χλμ.
Το best seller αυτοκίνητο των 2,9 ευρώ/100 χλμ.
Οι τιμές του νέου Hyundai Kona Hybrid
Νέα λανσαρίσματα αυτοκινήτων
H εκρηκτική Mustang Mach 1 πάτησε Ελλάδα (+video)
Νέα λανσαρίσματα αυτοκινήτων
Οι τιμές του νέου Jeep Compass στην Ελλάδα
Νέα λανσαρίσματα αυτοκινήτων
Οι τιμές του Hyundai που καίει 1,38 λτ./100 χλμ.
Νέα λανσαρίσματα αυτοκινήτων
Ήρθε η πιο ακριβή BMW των 253.200 ευρώ!
Νέα λανσαρίσματα αυτοκινήτων
Ήρθε η νέα Mercedes C-Class. Δείτε τις τιμές
Νέα λανσαρίσματα αυτοκινήτων
Οι τιμές του pickup Jeep Gladiator στην Ελλάδα
Νέα λανσαρίσματα αυτοκινήτων
Ήρθε το νέο Toyota C-HR GR Sport. Δείτε τις τιμές
Νέα λανσαρίσματα αυτοκινήτων
Οι τιμές της Ford Mustang Mach-E στην Ελλάδα
Νέα λανσαρίσματα αυτοκινήτων
Ήρθε το καυτό Hyundai Kona N Line. Δείτε τις τιμές
Νέα λανσαρίσματα αυτοκινήτων
Ήρθε στην Ελλάδα η νέα BMW iX3
Νέα λανσαρίσματα αυτοκινήτων
Οι τιμές του Kia XCeed με τους νέους κινητήρες
Νέα λανσαρίσματα αυτοκινήτων
Get it on Google Play Download on the App Store