Η Lotus Esprit επιστρέφει με 550 άλογα!

Για πολλά χρόνια πλανάται η αίσθηση πως κάπου-κάπως-κάποτε θα επιστρέψει η Lotus Esprit. To εικονικό μοντέλο και άλλοτε ναυαρχίδα της αγγλικής εταιρίας, σταμάτησε να παράγεται το 2004. Έκτοτε, η φημολογία για πιθανό αντικαταστάτη δίνει και παίρνει, όμως ποτέ δεν υπήρξε επίσημη ημερομηνία. Για την ακρίβεια το μόνο χειροπιαστό δείγμα είναι το Esprit Concept που παρουσιάστηκε το 2010, ως μέρος της σειράς πρωτοτύπων που ευαγγελιζόντουσαν την επιστροφή της Lotus στην πρότερη λάμψη της.

Δείτε ακόμα: Πόσες Lotus έχουν πουληθεί σε 56 χρόνια ιστορίας;

Το κοντινότερο που είδαμε σε επιστροφή, ήταν το Esprit Concept που παρουσιάστηκε το 2010. Έκδοση παραγωγής δεν εμφανίστηκε ποτέ, λόγω της χρόνιας ασθένειας που πλήττει το Hethel και ονομάζεται «κακοδιαχείριση οικονομικών». Οι Κινέζοι της Geely, όμως, έβαλαν τους ισολογισμούς των Άγγλων σε μια σειρά και σήμερα, η Lotus έχει το προνόμιο να καυχιέται πως παρουσίασε το ισχυρότερο αυτοκίνητο παραγωγής όλων των εποχών. Και πέραν της Evija, το όραμα για comeback της Esprit είναι πιο υλοποιήσιμο από ποτέ!

Σύμφωνα με το βρετανικό Autocar, η Lotus με την Toyota και τη Volvo (τα «αδελφάκια» των Άγγλων υπό τη σκέπη των Κινέζων) ετοιμάζουν ένα υβριδικό σύνολο, που θα αποτελείται από 3.5 V6 μοτέρ και ηλεκτροκινητήρα συνολικής απόδοσης 550 ίππων! Σύμφωνα με το βρετανικό μέσο, Γιαπωνέζοι και Άγγλοι θα δουλέψουν πάνω στο θερμικό μοτέρ, με τους Σουηδούς να συνδράμουν τα φώτα τους στο ηλεκτρικό κομμάτι, μέσω της τεχνογνωσίας που έχουν αναπτύξει από την τεχνολογία Twin Engine.

Διαβάστε επίσης: Ferrari 458 τρώει ξύλο από Lotus με μοτέρ Honda K20 (+video)

Από εκεί και πέρα, το μόνο που είναι γνωστό αφορά στην παρουσίαση του μοντέλου -το οποίο δεν ξέρουμε αν θα λέγεται Esprit- που τοποθετείται στο πρώτο μισό του 2021.  Προς το παρόν o V6 των 3.5 λίτρων της Toyota τα κάνει όλα και συμφέρει, αποτελώντας την ραχοκοκαλιά της Lotus. Αναλόγως των κονδυλίων που θα διαθέσουν οι Κινέζοι της Geely, δεν είναι διόλου απίθανο να δούμε ένα νέο κινητήριο σύνολο βασισμένο στο υπάρχον. Το πιο πιθανό σενάριο περιλαμβάνει την αντικατάσταση του μηχανικού υπερσυμπιεστή με διπλά τούρμπο. Τεχνικά χαρακτηριστικά και λοιπές πληροφορίες δεν υπάρχουν, ωστόσο το Honda NSX διαθέτει έναν twinturbo V6 3.5 λίτρων και 3 ηλεκτροκινητήρες, με συνολική απόδοση 581 ίππους και 645 Nm ροπής. Οπότε μια διαμόρφωση του είδους από τη Lotus για μια υβριδική και τετρακίνητη νέα Esprit, δεν είναι διόλου απίθανη.

Get it on Google Play Download on the App Store