Η Rolls-Royce αλλάζει σήμα για χάρη των ηλεκτρικών

Το σήμα της Rolls-Royce είναι ένα από τα πιο εμβληματικά στην Ιστορία, ανεξαρτήτως κλάδου βιομηχανίας ή έκφανσης κοινωνίας. Το «Spirit of Ecstasy» εμφανίστηκε πρώτη φορά σε καπό το μακρινό 1911, την ωραία πρωία της 6ης Φεβρουαρίου. Έκτοτε δεσπόζει στο εμπρός μέρος των Rolls και εκφράζει το κύρος, την πολυτέλεια και το κοινωνικό status quo περισσότερο από κάθε άλλο έμβλημα στην αυτοκίνηση.

Οι αλλαγές στο χώρο, ωστόσο, δεν αφήνουν ανεπηρέαστη την παραμικρή σπιθαμή των αυτοκινήτων. Το αμιγώς ηλεκτρικό μέλλον της αυτοκίνησης απαιτεί τεράστιες προσαρμογές από όλους τους κατασκευαστές, μέχρι και στις μικρότερες λεπτομέρειες. Ούτε το έμβλημα της Rolls-Royce δεν κατάφερε να εξασφαλίσει «πάσο», αλλάζοντας σχεδιαστικά μόλις για 3η φορά στα 111 χρόνια πορείας του. Η Eleanor, όπως ονομάζεται η κυρία που κοσμεί το ανώτερο σημείο του εμπρός μέρους στις Rolls, γίνεται πιο αεροδυναμική, χάριν βελτίωσης στην απόδοση των ηλεκτρικών μοντέλων που έρχονται από τη βρετανική φίρμα και σε λίγα χρόνια, θα αποτελούν τη μοναδική επιλογή της γκάμας.

Η «Ιπτάμενη Κυρία» εμφανίζεται με λυγισμένα γόνατα και το σώμα να γέρνει προς τα εμπρός, αποκτώντας πιο αεροδυναμικό και συνάμα σπορ προφίλ. Κάτι ανάλογο είχε συμβεί μεταξύ 1934-1939 και 1946-1956, προκειμένου να δώσει πιο σπορτίβ αισθητική στα μοντέλα της φίρμας. Τα «φτερά» (που στην πραγματικότητα είναι το φόρεμα, αφημένο στο άγγιγμα του ανέμου) είναι πιο συμπτυγμένα και μικρότερα σε μέγεθος, προς όφελος της αεροδυναμικής αντίστασης. Η Rolls-Royce αναφέρει πως η εμμονή στη βελτιστοποίηση των λεπτομερειών, όπως το σχήμα του σήματος, χαρίζουν στην επερχόμενη Spectre (το πρώτο EV στα χρονικά της) συντελεστή οπισθέλκουσας Cd 0,26.

Το ανασχεδιασμένο «Spirit of Ecstasy» μπορεί να είναι έτοιμο από τώρα, ωστόσο το ντεμπούτο του αργεί ακόμα. Η πρεμιέρα της Spectre τοποθετείται για το 2023, οπότε τότε θα δούμε και την πιο αεροδυναμική «Κυρία», στο πλευρό αυτής που συναντάμε στις Rolls-Royce με θερμικό κινητήρα.

Get it on Google Play Download on the App Store