Ηλεκτρικό pick up ξεκολλάει νταλίκα (+video)

Αν για κάτι δεν μπορείς να ψέξεις τα ηλεκτρικά, αυτό είναι η ροπή. Το ρεύμα είναι μάστερ στα νιουτόμετρα (ή τα κιλά, αναλόγως τρόπου μέτρησης), προσφέροντας παράλληλα και το ασυναγώνιστο πλεονέκτημα της παροχής από το μηδέν. Ένα EV δεν εξαρτάται από κλιμάκωση κιβωτίου, χάρτες ανάφλεξης, χαρακτηριστικά τουρμπίνας και λοιπά θερμικά, προκειμένου να ανταπεξέλθει τυχόν υστέρηση. Εδώ lag δεν υπάρχει. Αν ένα αυτοκίνητο έχει 1.355 Nm, όπως η κορυφαία έκδοση του Rivian R1T καλή ώρα, τότε τα διαθέτει «με τη μία».

Κάτι που καθιστά τα ηλεκτρικά ως τους καλύτερους γερανούς, σε περιστατικά ρυμούλκησης κολλημένων οχημάτων. Κι όταν λέμε «οχημάτων», δεν λέμε αυτοκινήτων ή έστω απλών φορτηγών. Το Rivian είναι ικανό να τραβήξει νταλίκα 20 τόνων από το χιόνι, δίχως καν να δυσκολευτεί! Όπως θα δούμε στο video, ο οδηγός ενός τράκτορα κατέληξε εκτός δρόμου λόγω ολισθηρότητας. Για πολύ καλή του τύχη, από το σημείο πέρναγε ένα από τα ισχυρότερα pick up παραγωγής όλων των εποχών. Η «μεγάλη» έκδοση του R1T αντλεί κίνηση από 4 ηλεκτροκινητήρες (έναν ανά τροχό), που παράγουν συνδυαστικά 835 ίππους και 1.355 Nm. Ισχύς ικανότατη να επιταχύνει τα 3.253 κιλά του Rivian στα πρώτα 100 χλμ./ώρα εντός μόλις 3,3 δλ., βγάζοντάς τα από το 400άρι σε 11,9 δλ.!

Το τετρακινητήριο R1T βέβαια δεν είναι μόνο για dragster, καθώς οι μετρήσεις του στις ρεπρίζ καθηλώνουν: 50-80 χλμ./ώρα σε 1,7 δλ., 80-110 χλμ./ώρα σε 2,1 δλ. Επιταχύνσεις εν κινήσει που σοκάρουν ακόμα και Koenigsegg! Με τέτοια περίσσεια ισχύος να περνάει στο ολισθηρό οδόστρωμα από μια τετράδα all terrain ελαστικών (Pirelli Scorpion σε διάσταση 275/65 R20), ακόμα και η διάσωση νταλίκας μέσα από χιονισμένο χαντάκι μετατρέπεται σε παιχνιδάκι.

https://www.youtube.com/watch?v=TYl3QiCJVqs

Get it on Google Play Download on the App Store