Κεντρομήχανος «τέθωρας» από το Ισραήλ πάει παντού (+video)

Μια ιδιαίτερη πολεμική μηχανή παρουσίασαν οι Ισραηλινοί, αντλώντας έμπνευση από τα σπορ αυτοκίνητα για να βελτιστοποιήσουν το πεδίο δράσης του νέου τους θωρακισμένου οχήματος.

Το Wilder μας έρχεται από την Plasan, έναν από τους μεγαλύτερους κατασκευαστές και προμηθευτές οπλικών συστημάτων των Ισραηλινών ενόπλων δυνάμεων. Με την πρώτη ματιά τα βλέμματα μαγνητίζονται από το πρωτότυπο σχήμα και τις συμπαγείς διαστάσεις, με ένα μήκος που δεν ξεπερνά τα 4,39 μέτρα. Το Wilder θυμίζει χωμάτινη φόρμουλα με θωράκιση και πολυβόλο, καθώς η μετατόπιση της καμπίνας προς τα εμπρός και η γωνία των εμπρός κολωνών παραπέμπουν ξεκάθαρα στα rally carts. Εδώ, βέβαια, έχουμε αλεξίσφαιρο παρμπρίζ, ωστόσο οι εμπρός τροχοί δεν καλύπτονται από θόλους. Επιλογή συνειδητή, προκειμένου να μπορούν να παίρνουν μεγαλύτερη γωνία κατά το στρίψιμο και να βελτιώνουν την ευελιξία του οχήματος. Τροχοί, δε, τόσο εμπρός όσο και πίσω, με διαδρομή 370 χλστ.!

Το παρμπρίζ από τη μεριά του φέρνει ελαφρώς σε καλύπτρα μαχητικού, προσφέροντας απρόσκοπτη ορατότητα προς τα εμπρός και το πλάι στον οδηγό, ο οποίος κάθεται στη δική του, ξεχωριστή θέση, μπροστά από το υπόλοιπο πλήρωμα. Το Wilder μπορεί να φιλοξενήσει άλλους 3 στρατιώτες πίσω από τον οδηγό, με τον μεσαίο να αναλαμβάνει το χειρισμό του πυροβόλου στην οροφή. Η διάταξη αυτή αντλεί επιρροές από τη McLaren F1, με τη διαφορά ότι το θρυλικό supercar είναι τριθέσιο, και αποσκοπεί στη βέλτιστη αξιοποίηση της ευρυχωρίας. Με λίγα λόγια έχουμε να κάνουμε με μια «ψαγμένη» κατασκευή, που συνδυάζει στοιχεία από αγωνιστικά και sportscars προς όφελος της εργονομίας. Το τερπνόν μετά του ωφελίμου, δηλαδή, σε όλο του το μεγαλείο!

Το βάρος του Wilder περιορίζεται στους 3,7 τόνους, διαθέτοντας παράλληλα θωράκιση Stanag 4569 ικανή να αντέχει βολές από πολυβόλα όπλα, τουφέκια ελεύθερων σκοπευτών και μικρών πυροβόλων. Η κίνησή του εναποτίθεται σε έναν κεντρικά τοποθετημένο τουρμποντίζελ 2.8 λίτρων της Cummins, με απόδοση 161 ίππων και 420 Nm, που τροφοδοτεί όλους τους τροχούς μέσω 8τάχυτου αυτόματου κιβωτίου της ZF και μπλοκέ διαφορικών. Η τελική ταχύτητα φτάνει με άνεση στα 120 χλμ./ώρα, όπου περιορίζεται ηλεκτρονικά για λόγους ασφαλείας, ενώ μπορεί να κινηθεί και μέσω τηλεχειριστηρίου (μη επανδρωμένο). Ο κατάλληλα διαμορφωμένος χώρος πάνω από τον κινητήρα μπορεί να φιλοξενήσει μέχρι 800 κιλά φορτίου, ενώ το compact μέγεθος του οχήματος επιτρέπει την εύκολη μεταφορά του με ελικόπτερο, όπως τα Σινούκ (CH-47 Chinook για να είμαστε τυπικοί).

Τα προσόντα του Ισραηλινού «τέθωρα» περιλαμβάνουν και τη ρυμούλκηση τρέιλερ, πέραν του ενός σε αριθμό, συνολικού βάρους 2 τόνων. Το Wilder μπορεί επιπλέον να αποκτήσει υβριδική μορφή, με την προσθήκη του προαιρετικού συνδυασμού μπαταρίας 47 kWh – ηλεκτροκινητήρα 35 ίππων, επίσης ως μέρος τρέιλερ!

Get it on Google Play Download on the App Store