«Κίνδυνος – θάνατος» οι οθόνες αφής!

Αποτελούν την απόλυτη τάση των τελευταίων ετών στο εσωτερικό του αυτοκινήτου και λόγος αγοράς -ή όχι- ενός μοντέλου. Εκτός από μόδα όμως, οι οθόνες αφής είναι και «κίνδυνος-θάνατος»!

Δείτε ακόμα: Τι καταστρέφει τις ψηφιακές οθόνες στο ταμπλό;

Σε αυτό το συμπέρασμα κατέληξε έρευνα στην Αγγλία, από το Transport Research Laboratory. Σύμφωνα με τα αποτελέσματα, ο χειρισμός των συστημάτων του αυτοκινήτου μέσω της οθόνης αφής, αποσπά περισσότερο την προσοχή του οδηγού από το να χρησιμοποιεί κινητό τηλέφωνο (ομιλία και SMS) και αυξάνει τον χρόνο αντίδρασης, πάνω ακόμα και από την οδήγηση υπό την επήρεια ουσιών! Ο επικεφαλής της έρευνας, Neale Kinnear, δήλωσε σοκαρισμένος: «Πραγματικά μας εξέπληξαν τα αποτελέσματα. Ο χειρισμός κάποιων εφαρμογών απαιτεί τόσο χρόνο, ώστε το βλέμμα του οδηγού μπορεί να αποσπαστεί μέχρι 20 δλ. από τον δρόμο! Τόσο διαρκεί η μέση αλλαγή τραγουδιού στο Spotify, για παράδειγμα. Είναι σοκαριστικό το πόσο δεν κοίταγαν το δρόμο οι οδηγοί, όταν χειριζόντουσαν το σύστημα πολυμέσων».

Διαβάστε επίσης: Ανασφαλή τα συστήματα ασφαλείας

Ο Kinnear μάλιστα συμπλήρωσε: «Αυτή τη στιγμή δεν υπάρχει κάποιο είδος μέτρησης, ώστε να ξέρουμε τον αντίκτυπο όλων αυτών σε πραγματικές συνθήκες», ενώ  παρουσιάστηκε ανήσυχος για το μέλλον: «…δεν υπάρχουν πολλές προϋποθέσεις ασφαλείας που πρέπει να τηρούν οι κατασκευαστές, σχετικά με τον βαθμό απόσπασης προσοχής των συστημάτων πολυμέσων. Ο βαθμός ευκολίας καθορίζεται περισσότερο από την ανάγκη για εργονομία και σωστή εμπορική προώθηση, παρά για την βελτίωση της ασφάλειας». Με λίγα λόγια, ο Kinnear υποστηρίζει πως οι αυτοκινητοβιομηχανίες κάνουν –όπου συμβαίνει αυτό- εύχρηστα τα infotainment, για να μην δεχτούν «κράξιμο» στις δοκιμές του Ειδικού Τύπου.

Δείτε ακόμα: Κουμπιά ή οθόνες στο εσωτερικό;

Σε μια τέτοια, που διεξήχθη από το What Car και αφορούσε 20 διαφορετικά μοντέλα, δεν υπήρξε άνθρωπος που να μην προτίμησε τα κουμπιά αντί της οθόνης, σε θέμα ευκολίας χειρισμού, ταχύτητας και χρόνο απόσπασης προσοχής. Ακόμα και οι πιο απλές λειτουργίες, όπως η αυξομείωση της έντασης του κλιματισμού, απαιτούν τουλάχιστον τον διπλό χρόνο μέσω οθόνης συγκριτικά με έναν απλό διακόπτη, ενώ η περιήγηση στο ραδιόφωνο μπορεί να διαρκέσει μέχρι και 8 φορές παραπάνω!

Get it on Google Play Download on the App Store