Κομάντο Lada Niva για ειδικές αποστολές (+video)

Το Lada Niva είναι εδώ και 44 χρόνια ένα από τα ικανότερα και πιο ανθεκτικά οχήματα. Ο χαρακτηρισμός «κομάντο» του προσάπτεται δικαιωματικά, ωστόσο στην προκειμένη έχουμε να κάνουμε με κυριολεκτική εφαρμογή του!

Το «άρμα» που βλέπουμε, ονομάζεται SARMAT-2 Buggy και αποτελεί την τελευταία προσθήκη του Ρωσικού Στρατού. Βασίζεται εξ ολοκλήρου στο Niva (το Legend, γιατί πλέον υπάρχει και το Travel) και έχει σχεδιαστεί για χρήση από τις ομάδες ειδικών αποστολών. Σκοπός του SARMAT-2 είναι η ταχεία προσέγγιση στόχων και η ευελιξία σε δυσχερή εδάφη, προσφέροντας παράλληλα άμεση προσαρμοστικότητα στις συνθήκες. Οροφή, πόρτες και φτερά έχουν αφαιρεθεί, ενώ το εσωτερικό είναι κατάλληλα τροποποιημένο ώστε να αντέχει σε αντίξοες καιρικές συνθήκες, φιλοξενώντας παράλληλα μέχρι 3 άτομα (οδηγό-συνοδηγό και πίσω δεξιά).

Τα μηχανικά μέρη μένουν σχεδόν απαράλλαχτα, σε σχέση με το αειθαλές off roader της Lada. Κάτω από το καπό δίνει κίνηση ο πατροπαράδοτος 1.7i τετρακύλινδρος κινητήρας των 83 ίππων και 129 Nm ροπής, πάντα σε συνεργασία με το σκληροτράχηλο σύστημα τετρακίνησης που προσφέρει κλείδωμα κεντρικού-πίσω διαφορικού και βοηθητικό κιβώτιο. Από επιδόσεις αναφέρεται μόνο η τελική ταχύτητα, που φτάνει στα 130 χλμ./ώρα. Το ρωσικό Buggy μπορεί να επιχειρεί σε υψόμετρα έως 3.100 μέτρα και ο σχεδιασμός του επιτρέπει να μεταφέρεται εύκολα από εναέρια μέσα, ενώ δύναται να εξοπλιστεί με πολυβόλα Kord 12,7 χιλιοστών και εκτοξευτές χειροβομβίδων AGS-17.

Get it on Google Play Download on the App Store