Πόσα εκατ. κοστίζει το νέο Lada Niva στην Ιαπωνία;

Έπειτα από 41 χρόνια συνεχούς πορείας, με αλλεπάλληλα «βαφτίσια», συζητήσεις περί αντικαταστάτη και λοιπών εμπορικών, η Lada παρουσίασε στο κλείσιμο του 2020 το νέο Niva! Οι ίδιοι βέβαια αποφεύγουν αυτό τον χαρακτηρισμό, επιστρατεύοντας ονοματολογικές ντρίπλες (το κλασικό συνεχίζει ως «Niva Legend», το καινούργιο λέγεται «Niva Travel»).

Εντελώς νέο δεν είναι σε καμία περίπτωση βέβαια, καθώς επί της ουσίας είναι το VAZ-2123 με εμπρός μέρος…Toyota RAV4. Το 2123 ήταν το αυτοκίνητο που κυκλοφορούσε ως Chevrolet Niva, από το 2003 μέχρι πέρσι (τότε που το κανονικό Niva είχε αλλάξει σε «4×4»). Όπως και να ‘χει, ανεξαρτήτως ιστορικού και ονομασίας, το αυτοκίνητο (όπως και όλα τα Lada) δεν διατίθεται ελεύθερα στις χώρες της Ευρωπαϊκής Ένωσης. Εξαιρέσεις υπάρχουν, μέσω ανεξάρτητης εισαγωγής, αλλά η επιβάρυνση στην τιμή πάει «σύννεφο». Μέχρι να δούμε, βέβαια, τι συμβαίνει στην Ιαπωνία.

Η χάρη του Niva Travel φτάνει μέχρι την άλλη άκρη του κόσμου, που για την αχανή έκταση της Ρωσίας ισοδυναμεί με σχετικά γειτονική χώρα. Η μέθοδος της ανεξάρτητης εισαγωγής είναι μονόδρομος και για εκεί, με την εταιρία Le Parnass Co. να αναλαμβάνει τη διάθεση του (επίσης σχετικά) νέου Lada στη Χώρα του Ανατέλλοντος Ηλίου. Παρόλα αυτά, η διεκπεραίωση της ενέργειας μόνο φθηνή υπόθεση δεν είναι. Κάτι που μετακυλά το κόστος στον καταναλωτή, εκτοξεύοντας την τιμή του στα ουράνια.

Στη Ρωσία, το Niva Travel ξεκινά από τις 747.900 ρούβλια. Η ισοτιμία μας δίνει 8.220 ευρώ, τιμή εξαιρετική για 5θυρο SUV. Στην Ιαπωνία, ωστόσο, τα πράγματα διαφέρουν δραματικά. Εκεί, η βασική έκδοση (που είναι η πλούσια της ρωσικής αγοράς) εκκινεί από τα 3,48 εκατ. γεν. Πόσο μας κάνει σε ευρώ; Σχεδόν 27.000 (26.786 ευρώ για την ακρίβεια)! Για να καταλάβουμε το πόσο «φαρμακείο» είναι, το Toyota Corolla Cross -που είναι στις ίδιες διαστάσεις πάνω-κάτω- ξεκινά από τα 2,99 εκατ. γεν! Αν θελήσουμε να «ματσάρουμε» την τιμή του Niva, θα πρέπει να κοιτάξουμε το RAV4 Adventure -με το Offroad Package μάλιστα- που κοστολογείται στα 3,46 εκατ. γεν!

Ουδεμία σχέση μηχανικά εννοείται, με το RAV4 να είναι 2λιτρο 175 ίππων και το Niva να έχει τον αειθαλή 1.700άρη των 80 ίππων κάτω από το καπό. Εμφανισιακά, όμως, δεν απέχουν ιδιαίτερα…

Get it on Google Play Download on the App Store