Μάντρα πουλάει πάνω από 100 Citroen CX

Συλλογές με πολλά αυτοκίνητα έχουμε δει με σπάνια διαφορετικά μοντέλα, τα οποία κοστίζουν εκατομμύρια ευρώ και συνήθως είναι προσεγμένα και καλά διατηρημένα. Τέτοια όμως συλλογή με πάνω από 100 Citroen CX, σίγουρα δεν πρέπει να υπάρχει πουθενά αλλού σε ολόκληρο τον κόσμο. Ούτε η ίδια η Citroen δεν θα έχει τόσα CX.

Δείτε ακόμα: Γιατί το Citroen XM είχε το 13ο παράθυρο;

Ωστόσο, όπως μπορούμε να διακρίνουμε από τις φωτογραφίες δεν φαίνονται να είναι καλά διατηρημένα, ενώ κάποια μάλλον θα προορίζονται μόνο για ανταλλακτικά. Την τρομερά μεγάλη αυτή συλλογή από Citroen CX την έχει η εταιρεία Van Soest Klassiekers στην Ολλανδία και περιλαμβάνει πολλά διαφορετικά μοντέλα σε αμαξώματα, ηλικίες, εκδόσεις, κινητήρες κ.λπ. Πιθανώς να είναι μια καλή ευκαιρία για όσους έχουν στην κατοχή τους ένα Citroen CX και ψάχνουν ανταλλακτικά, ή αν αναζητούν ένα CX για αγορά και αναπαλαίωση.

Δείτε ακόμα: Κυνηγητό Ford Cortina με Citroen CX (+video)

Η συλλογή περιλαμβάνει Citroen CX σε εκδόσεις χάτσμπακ, στέισον βάγκον, με μακρύ μεταξόνιο, GTi, με κινητήρες βενζίνης ή πετρελαίου, αυτόματα ή με μηχανικό κιβώτιο ταχυτήτων. Υπάρχουν μοντέλα με μόνο 10.000 χλμ. και άλλα που έχουν ξεπεράσει τα κατά πολύ τα 300.000 χιλιόμετρα.

Πληροφοριακά, το Citroen CX κατασκευάστηκε μεταξύ 1974 έως 1991 σε σχεδόν 1,2 εκατομμύρια αντίτυπα. Η ονομασία του προήλθε από το σύμβολο Cx (στα γαλλικά, το γνωστό Cd στα αγγλικά), που χρησιμοποιείται για τον αεροδυναμικό συντελεστή, αφού την εποχή εκείνη είχε 0,36. Ψηφίστηκε Ευρωπαϊκό Αυτοκίνητο της Χρονιάς 1975, ενώ δεν ήταν λίγοι οι διάσημοι πολιτικοί και καλλιτέχνες που το είχαν στην κατοχή τους. Στην κορυφή της γκάμας βρέθηκε το CX 25 GTi Turbo μE 2.5 λτ. κινητήρα απόδοσης 164 ίππων και με τελική ταχύτητα 220 χλμ./ώρα.

Δείτε ακόμα: Πάει με 3 ρόδες το Citroen DS; (+video)

Get it on Google Play Download on the App Store