Κυνηγητό Ford Cortina με Citroen CX (+video)

Το καλό με τις παλιές ταινίες, ειδικά όταν μιλάμε για σκηνές με αυτοκίνητα, είναι ο ρεαλισμός τους. Τις δεκαετίες του ’60 και ’70 δεν υπήρχαν εξελιγμένα ειδικά εφέ, ούτε ηλεκτρονικοί υπολογιστές. Οι σκηνές δράσης, στη συντριπτική τους πλειοψηφία, γυρίζονταν κανονικά. Αν, δηλαδή, ήθελε ο σκηνοθέτης μια καταδίωξη μεταξύ ενός Ford Cortina κι ενός Citroen CX, τότε τα αυτοκίνητα έπρεπε να οδηγηθούν στην πραγματικότητα στα όριά τους!

Δείτε ακόμα: Citroen Dyane 6 «γονατίζει» σε ράλλυ (+video)

Το «Olsen-banden deruda» είναι ένα φιλμ δανέζικης παραγωγής, από το 1977. Το στόρι είναι απλοϊκό: ένας κλέφτης, με το που αποφυλακίζεται οργανώνει την επόμενη ληστεία τράπεζας. Στόχος; Το κεντρικό κατάστημα της Κοπεγχάγης. Λεία; 10.000.000 δολάρια σε συνάλλαγμα. Απλό, εύπεπτο, διασκεδαστικό σενάριο. Κάτι σαν παραλλαγή του «Ληστεία α λα ιταλικά». Ως τέτοια, δεν υπήρχε περίπτωση να μην φιλοξενεί ένα χορταστικό κυνηγητό με αυτοκίνητα.

Δείτε ακόμα: Γιατί το Citroen XM είχε το 13ο παράθυρο;

Τα οποία στην προκειμένη είναι ένα 2λιτρο Ford Cortina (Taunus σε κάποιες αγορές) κι ένα Citroen CX Break, επίσης με 2λιτρο κινητήρα κάτω από το καπό. Αυτές είναι και οι μόνες ομοιότητες των δυο μοντέλων, μαζί με το γεγονός πως και τα δυο κατατάσσονταν στη μεσαία κατηγορία. Το Cortina ήταν πισωκίνητο και με συμβατικές αναρτήσεις, τη στιγμή που το CX έστελνε την ισχύ εμπρός και διέθετε την ελαιοπνευματική διάταξη-σήμα κατατεθέν της Citroen. Μια διαφορά που γίνεται πρόδηλη, βλέποντας τα δυο αυτοκίνητα να πηγαίνουν στο όριο.

Διαβάστε επίσης: Όταν η 156 GTA τα έβαζε με το Nissan Skyline (+video)

Το τετράθυρο Ford παίρνει κλίσεις, βυθίζεται στο φρενάρισμα, πετάει ουρά, γενικά το βλέπουμε να ακουμπά στα ελατήρια και τα αμορτισέρ του. Στρίβει «τάπα», όμως φαίνεται από τις κινήσεις του αμαξώματος η προσπάθεια. Το μεγαλύτερο Break (4.916 χλστ. μήκους, +25 εκατοστά σε σχέση με το κανονικό CX και +57,5 ολόκληρα σε σχέση με τα 4.341 χλστ. του Cortina), αντίθετα περνάει σχεδόν «τραπέζι» από τις στροφές, ενώ σε κάποια πλάνα φαίνεται η αυξημένη απόσταση από το έδαφος που μπορούσε να προσφέρει η τεχνολογία της Citroen. Να σημειώσουμε πως από πλευράς απόδοσης ήταν πολύ κοντά, με το Cortina να απέδιδε 98 ίππους και το CX 102.

Δείτε ακόμα: Impreza STI 750 ίππων «εκτελεί» στη Μόντσα (+video)

Get it on Google Play Download on the App Store