Mazda MX-5 έκανε 1.600 χλμ. με βιοκαύσιμα

Ένα εντελώς εργοστασιακό Mazda MX-5 έδειξε τη δυναμική που έχουν τα βιοκαύσιμα, ολοκληρώνοντας ένα ταξίδι 1.600 χιλιομέτρων γύρω από το Ηνωμένο Βασίλειο και γράφοντας γύρους σε τέσσερις διαφορετικές πίστες. Με την υποστήριξη του SUSTAIN 100%, ενός καυσίμου της Coryton που παράγεται με βάση γεωργικά υποπροϊόντα και έκανε μια τουρνέ σε Αγγλία, Ουαλία, Βόρεια Ιρλανδία και Σκωτία, περνώντας παράλληλα από τις πίστες στο Anglesey, το Oulton Park, το Knockhill και το Kirkistown.

Μηχανικοί της Mazda παρακολουθούσαν το αυτοκίνητο κατά τη διάρκεια του ταξιδιού, πραγματοποιώντας ελέγχους κάθε φορά που τελείωνε τα περάσματα από την εκάστοτε πίστα. Τα δεδομένα που συνέλλεξαν προσδιόρισαν πως δεν υπήρχαν σημαντικές διαφορές στην απόδοση του 2.0λιτρου SkyActiv-G, που αποδίδει κανονικά 184 ίππους και 205 Nm. Εξαιρετική εικόνα επέδειξε και στο ζήτημα της κατανάλωσης, όπου για όλη τη διάρκεια του ταξιδιού -και με εξαίρεση τους γύρους στις πίστες- κατόρθωσε να σταθεροποιήσει την ένδειξη του trip στα μόλις 6,2 λίτρα/100 χλμ.! Σημειωτέον, το επίσημο νούμερο μέσης κατανάλωσης που ανακοινώνει η Mazda με αμόλυβδη είναι 6,4 λίτρα/100 χλμ.

Τα βιοκαύσιμα αποτελούν μέρος της προσέγγισης εναλλακτικών λύσεων της Mazda για τα τρέχοντα και μελλοντικά προϊόντα της. Παρότι τα ηλεκτρικά οχήματα προαναγγέλλονται ως το μέλλον, η φίρμα από τη Χιροσίμα συνειδητοποιεί ότι οι κινητήρες εσωτερικής καύσης θα παραμείνουν σε χρήση για τις επόμενες δεκαετίες. Κατά συνέπεια σχεδιάζει να λανσάρει υβριδικά-ηλεκτρικά μοντέλα, σαν το περιστροφικό MX-30 R, καθ’ όλη τη δεκαετία του 2030, αναμένοντας ραγδαία αύξηση στην ανάγκη για καθαρά καύσιμα. Επομένως επενδύει από τώρα στη συγκεκριμένη τεχνολογία για να υποστηρίξει αυτή τη ζήτηση, ενώ παράλληλα εξισορροπεί την ανάγκη για βιωσιμότητα και κλιματική ουδετερότητα.

Get it on Google Play Download on the App Store