Με ήχο Formula 1 η Lotus των 2.000 ίππων (+video)

Η Lotus ήρθε πρακτικά από το πουθενά και άφησε τον κόσμο της αυτοκίνησης άφωνο πέρσι, με την παρουσίαση της Evija. Ενός hypercar 2.000 ίππων, που τοποθετείται στην κορυφή των ισχυρότερων αυτοκινήτων παραγωγής στα χρονικά.

Οι Άγγλοι βρήκαν τον τρόπο να συνδυάσουν το ένδοξο αγωνιστικό παρελθόν της φίρμας με το ηλεκτρικό της μέλλον, δίνοντας στην Evija χροιά Formula 1! Πηγή έμπνευσης ο θρυλικός DFV της Cosworth, που τοποθετήθηκε για πρώτη φορά στη Lotus 49, το 1967. Για την ακρίβεια, ενσωματώθηκε στο σασί. Τεχνοτροπία που επίσης εφαρμόστηκε για πρώτη φορά από την ομάδα του Colin Chapman και άλλαξε το ρου της F1. Αυτό το ιστορικό μονοθέσιο, που κατέκτησε 2 πρωταθλήματα Κατασκευαστών (1968, 1970) και 2 Οδηγών (1968 με τον Graham Hill και 1970 με τον Γιόχαν Ριντ), χαρίζει τη «φωνή» του στο soundtrack της Evija.

Ο μουσικός παραγωγός Patrick Patrikios, που έχει συνεργαστεί με τις Britney Spears και Sia μεταξύ άλλων, ανέλαβε να προσαρμόσει το ηχόχρωμα του DFV στη σύνθεση της Evija. Όπως εξηγεί ο ίδιος, χαμήλωσε τη συχνότητα ώστε να ταιριάζει περισσότερο ο ρυθμός περιστροφής με το χαρακτήρα του μοντέλου. Στην Evija δεν «στροφάρει» μέχρι τις 9.000 σ.α.λ., θυμίζοντας περισσότερο βαρύτονο V8 από muscle car, όμως σε σύγκριση με τον ήχο «τρόλεϊ» που συνοδεύει τα ηλεκτρικά, αναμφίβολα θυμίζει F1. Πέραν αυτού, ο Patrikios έχει συνθέσει όλους τους ήχους (φλας, προειδοποιήσεις επικουρικών συστημάτων και θυρών κλπ) που θα ακούει κάποιος στο εσωτερικό της νέας Lotus.

Να θυμίσουμε πως η Evija αποδίδει 2.000 ίππους και 1.700 Nm ροπής, από 4 ηλεκτροκινητήρες – έναν ανά τροχό. Παρά το βάρος της ηλεκτροκίνησης, η ζυγαριά σταματάει στα μόλις 1.680 κιλά και είναι από τους κύριους λόγους που η επιτάχυνση 0-100 χλμ./ώρα υπολογίζεται σε λιγότερο από 3 δλ. και η τελική πάνω από τα 320 χλμ./ώρα. 

Get it on Google Play Download on the App Store