Mercedes: «Τα ηλεκτρικά θα σκοτώσουν το σεντάν αμάξωμα»

Τα σεντάν οδηγούνται με γοργούς ρυθμούς σε απόσυρση. Η ζήτηση για crossover και SUV οδηγεί στον αφανισμό τις άλλοτε κραταιές «κούρσες», αλλά και τα παραδοσιακά station wagons. Σύμφωνα με τον επικεφαλής σχεδίασης της Mercedes, όμως, αμφότερα έχουν να φοβούνται ό,τι και οι κινητήρες εσωτερικής καύσης: την ηλεκτροκίνηση.

Ο Gorden Wagener παραχώρησε συνέντευξη στο Top Gear, όπου προέβλεψε τον «θάνατο» του σεντάν αμαξώματος ελέω ηλεκτρικών: «Η ηλεκτροποίηση των αυτοκίνητων θα σκοτώσει το σεντάν αμάξωμα των τριών όγκων». Και έσπευσε να εξηγήσει τους λόγους: «Η αεροδυναμική είναι ένα πολύ σημαντικό αίτιο. Η αισθητική ένα εξίσου καίριο. Oι συστοιχίες μπαταριών δεν συνδυάζονται αρμονικά με το αμάξωμα των τριών όγκων, το αποτέλεσμα είναι αίσχος. Πρέπει να κάνεις κάτι για να αντισταθμίσεις το αυξημένο ύψος. Για αυτό και στην EQS εφαρμόσαμε τόσο τολμηρές γραμμές, ώστε το προφίλ να μοιάζει τεντωμένο και με χαμηλή γραμμή οροφής. Η ηλεκτροκίνηση αλλάζει τις αναλογίες των αυτοκινήτων και οι σχεδιαστές πρέπει να παλεύουμε, για να μην μοιάζουν όλα μεταξύ τους».

Ο Wagener έθεσε τον δάκτυλον επί τον τύπον των ήλων για τις μάσκες των ηλεκτρικών αυτοκινήτων και τις νέες εταιρίες: «Βλέπουμε πως τα ηλεκτρικά δεν έχουν μάσκα. Αυτό από τη μία βοηθά σχεδιαστικά τις νέες εταιρίες, που δεν έχουν να ανησυχούν τόσο για τη διαμόρφωση του εμπρός μέρους. Από την άλλη, όμως, οδηγεί σε ομογενοποίηση και ανωνυμία. Τα αυτοκίνητα καταλήγουν να μοιάζουν υπερβολικά μεταξύ τους, δίχως ίχνος σχεδιαστικής ταυτότητας».

Get it on Google Play Download on the App Store