Μπορούν τα ηλεκτρονικά να νικήσουν τα άλογα; (+video)

Ακούμε (και χρησιμοποιούμε) αρκετά συχνά το κλισέ, που αναφέρει πως σημερινά αυτοκίνητα έχουν επιδόσεις και ταχύτητα παλαιότερων supercars. Μια συνθήκη που ισχύει στο ακέραιο, αλλά δεν οφείλει την πραγμάτωσή της μόνο στο σθένος των κινητήρων.

Περισσότερο ακόμα και από το ίδιο το γκάζι, που πράγματι είναι πιο εύκολα προσβάσιμο από κάθε άλλη φορά στα χρονικά της αυτοκίνησης, μετράει η τεχνολογία που καθιστά δυνατή την αξιοποίησή του. Μια 500άρα άλογα δεν έχει ιδιαίτερη αξία όταν αναλώνεται σε σπινάρισμα ή ο οδηγός χάνει αλλαγές. Αντιθέτως, όταν υπάρχουν launch control και αυτόματα κιβώτια με αστραπιαίες μεταβάσεις μεταξύ των σχέσεων, τότε οι 500 ίπποι δεν αργούν να φανούν σαν 700+. Κάτι σαν να βλέπουμε τη σημερινή BMW M3 Competition, δηλαδή, απέναντι σε βελτιωμένα Nissan Skyline R34 και Ford Mustang.

Το carwow πήρε μια εργοστασιακή M3 Competition και την έβαλε δίπλα σε ένα Skyline 750 ίππων και μια ‘Stang 735. To βαυαρικό σεντάν διαθέτει 510 ίππους και 650 Nm από τον 3.0 twinturbo straight six, που καταλήγουν στους πίσω τροχούς μέσω 8τάχυτου αυτόματου κιβωτίου. Συν τοις άλλοις επωφελούνται ενός υπερσύγχρονου συστήματος launch control, που εγγυώνται πως δεν θα πάνε χαμένοι στο σπινάρισμα. Nissan και Ford αντίθετα, μπορεί να έχουν πάνω από 200 άλογα περισσότερα, αλλά σε αυτά δεν υπάρχει ούτε πρόγραμμα για γρήγορες αλλαγές στο κιβώτιο, ούτε launch control. Αμφότερα μεταδίδουν την κίνηση μέσω 6 ταχυτήτων (χειροκίνητο το Nissan, αυτόματο το Ford), με το R34 να είναι τετρακίνητο και τη Mustang να φοράει αγωνιστικά ελαστικά dragster.

To Skyline είναι πιο κοντά στη M3 από πλευράς φιλοσοφία μοτέρ, καθώς κάτω από το καπό φωλιάζει ο επίσης twinturbo εξακύλινδρος εν σειρά RB26DETT, με ελαφρώς μικρότερη χωρητικότητα (2.6 λίτρα, 2.7 εδώ μετά από κιτ υπερκυβισμού). Η Mustang τηρεί την αμερικανική παράδοση, με κομπρεσοράτο V8 5 λίτρων στο μηχανοστάσιο. Η ροπή του R34 δεν συγκρίνεται, καθώς αγγίζει τα 800 Nm. Αυτή του pony car σταματάει στα 690 Nm, ούσα πιο κοντά στη M3. Το Skyline είναι και το πιο ελαφρύ όλων, με 1.530 κιλά. Η Mustang στο απέναντι άκρο (1.775 κιλά) και η M3 στην θεωρητικά χειρότερη θέση, με 1.730 κιλά. Η BMW κοινώς έχει τη μικρότερη ισχύ και το μεγαλύτερο βάρος. Αλλά τα περισσότερα ηλεκτρονικά. Κι αυτά είναι που παίζουν δραματικά ρόλο…

Get it on Google Play Download on the App Store