Νέα BMW M4 εναντίον παλιάς: Ποια προτιμάτε; (+video)

Από την ώρα που παρουσιάστηκαν οι νέες BMW M3/M4, οι συγκρίσεις με τους προκατόχους πρωταγωνιστούν σε κάθε αναφορά τους. Όχι βέβαια σε μηχανολογικό ή επίπεδο επιδόσεων, αλλά στο πασιφανές: την εμφάνιση.

Τα κάθετα «νεφρά» προκάλεσαν εξέγερση στις τάξεις των φίλων της BMW και καταιγισμό κριτικής από όλους τους υπόλοιπους, με τους Βαυαρούς να υπεραμύνονται της σχεδιαστικής τους αλλαγής. Παρόλα αυτά, όσο υποκειμενικό κι αν είναι το γούστο, βλέποντας την καινούργια M4 δίπλα στην παλιά αντιλαμβάνεσαι ότι η σύγκριση δεν συμφέρει την G82. Στην προκειμένη, έχει να αντιμετωπίσει και το «τραβηχτικό» για το μάτι Austin Yellow χρώμα της F82 (που περισσότερο χρυσαφί παρά κίτρινο είναι), κόντρα στο οποίο αντιπαραθέτει το φανταχτερό Sao Paolo Yellow.

Ειδοποιός διαφορά τους, εννοείται πως εντοπίζεται στο εμπρός μέρος. Η κάθετη διαμόρφωση της μάσκας και τα λεπτά φωτιστικά σώματα της καινούργιας, αντιμετωπίζουν τις περισσότερες καμπύλες και στον προφυλακτήρα και το παραδοσιακό σχήμα των «νεφρών» στην παλιά. Παρόμοιες αποκλίσεις και στα μετόπισθεν, όπου η F82 διαθέτει πιο έντονα «καπούλια» και μεγαλύτερα φωτιστικά σώματα, συμβάλλοντας στη δημιουργία ενός περισσότερο μυώδους συνόλου. Η G82 απαντά με λεπτά φανάρια και πιο απλές γραμμές, προς όφελος του δυναμισμού. Και οι δύο έχουν τις τετραπλές απολήξεις της εξάτμισης περίπου στο ίδιο σημείο, όμως στη νέα M4 πλαισιώνονται από πιο επιθετικό διαχύτη.

 

 

Στα της ισχύος τώρα, η καινούργια M4 διατηρεί ξεκάθαρο πλεονέκτημα. Η βασική G82 είναι κατά 30 ίππους ισχυρότερη της F82 Competition (480 άλογα αντί 450, κοινή ροπή στα 550 Nm), ενώ η σημερινή Competition ξεπερνά ακόμα και τη σκληροπυρηνική GTS (510 αντί 500 ίππων και 650 αντί 600 Nm). Παρόλα αυτά, λόγω μεγαλύτερου βάρους, οι επιδόσεις είναι στα ίδια επίπεδα. Η νέα M4 με το 6άρι χειροκίνητο θέλει 4,2 δλ. για το 0-100 χλμ./ώρα – μόλις 0,1 δλ. λιγότερο σε σχέση με την προηγούμενη βασική, των 431 ίππων. Η F82 Competition την ισοφαρίζει, ενώ τα 3,9 δλ. της σημερινής Competition (8άρι Steptronic το κιβώτιο) είναι επίσης μόλις 1 δέκατο ταχύτερη επίδοση από την προηγούμενη (με το 7άρι διπλού συμπλέκτη DCT) και ταυτόσημα με την CS, των 460 ίππων.

Με όλα αυτά υπόψιν, ποια θα διαλέγατε;

Get it on Google Play Download on the App Store