Τι συμβολίζουν τα 3 χρώματα στο BMW M;

Το M είναι ένα από τα πιο πολυπόθητα γράμματα για όλους τους φίλους του αυτοκινήτου και ειδικά για τους φίλους της BMW, καθώς συμβολίζει τις κορυφαίες εκδόσεις των αυτοκινήτων της βαυαρικής μάρκας. Και μπορεί όλοι ή τουλάχιστον σχεδόν όλοι να γνωρίζουμε πως το Μ είναι το αρχικό της λέξης Motorsport, αυτό που δεν ξέρουμε όμως, παρά ελάχιστοι ίσως, είναι από πού προέρχονται τα χρώματα του. 

Δείτε ακόμη: Μοναδική BMW M2 για την Εθνική Γερμανίας (+video)

Ας πάρουμε όμως τα πράγματα από την αρχή. Το τμήμα BMW Motorsport ιδρύθηκε το 1972 προκειμένου να διαχειριστεί το αγωνιστικό πρόγραμμά της μάρκας, το οποίο είχε αρχίσει να σημειώνει επιτυχίες. Με το πέρασμα των χρόνων όμως, το τμήμα M της BMW άρχισε να ασχολείται και με τα αυτοκίνητα παραγωγής, τα οποία αφού πρώτα… σκάλιζε, στη συνέχεια με τη συνδρομή της μητρικής BMW τα οδηγούσε στην παραγωγή.

Έτσι, το 1977 περάσαμε στα αυτοκίνητα παραγωγής με το σήμα M, το 1985 γνωρίσαμε τα αξεσουάρ BMW M, το 1992 το BMW Individual (που αναλαμβάνει να εξατομικεύσει το κάθε αυτοκίνητο αναλόγως γούστου του αγοραστή) και το 2011 το BMW SES. Το τελευταίο τμήμα αναλαμβάνει να… μεταποιήσει τα αυτοκίνητα της μάρκας και να τα κάνει από περιπολικά μέχρι ειδικών αναγκών θωρακισμένα κλπ.

Ας πάμε όμως στο ζουμί της υπόθεσης που απασχολεί και αυτό το άρθρο και δεν είναι άλλο από τα χρώματα στο λογότυπο της μάρκας. Αυτά λοιπόν είναι τα γαλάζιο, μπλε σκούρο και κόκκινο. Αυτά τα τρία χρώματα είναι εκεί για κάποιο σκοπό. Συγκεκριμένα, το γαλάζιο είναι το χρώμα της βαυαρικής σημαίας και το μπλε σκούρο είναι το χρώμα που προκύπτει από την ένωση του κόκκινου και του γαλάζιου.

Διαβάστε επίσης: Είναι αυτή η πιο «τούμπανο» BMW M4 που κυκλοφορεί;

Αυτό που προκαλεί τη μεγαλύτερη εντύπωση όμως είναι ο λόγος που επιλέχθηκε το κόκκινο χρώμα. Και όχι, αυτός δεν επειδή μπορεί να συμβολίζει το πάθος ή τις επιδόσεις. Ο λόγος είναι πολύ πιο… πεζός. Συγκεκριμένα, πίσω στο 1972 η BMW είχε στενή συνεργασία με την Texaco, η οποία χρησιμοποιεί ως χρώμα της το κόκκινο. Έτσι, έπειτα από συμφωνία των δύο, επιλέχθηκε το κόκκινο χρώμα για το σήμα της M. Η συμφωνία βέβαια μετά από κάποια χρόνια έληξε, αυτό όμως δεν εμπόδισε την BMW από το να κρατήσει το κόκκινο χρώμα στο σήμα της M, αφού πρώτα έκανε ειδική συμφωνία με την αμερικάνικη μάρκα.

Get it on Google Play Download on the App Store