Οι φθηνότερες και ακριβότερες χώρες για υπερβολική ταχύτητα

Όλοι μας, κάποια στιγμή, τα έχουμε «τσούξει» με το γκάζι. Μα γιατί βιαζόμασταν, μα γιατί ξεχαστήκαμε, μα γιατί είδαμε άδειο δρόμο και θέλαμε να «ξεχαρμανιάσουμε», υπερέβημεν το όριο ταχύτητας. Άνθρωποι είμεθα, συμβαίνουν αυτά. Κι όχι μόνο εδώ, αλλά σε όλο τον κόσμο. Το θέμα είναι να μην κοστίσει. Ούτε σε πρόστιμο, ούτε απείρως περισσότερο σε ατύχημα.

Τα πρόστιμα για υπερβολική ταχύτητα ποικίλουν. Από χώρα σε χώρα, βάσει ταχύτητας, σε ορισμένες περιπτώσεις και βάσει εισοδήματος. Προφανώς δεν γίνεται να τιμωρηθεί το ίδιο κάποιος που πήγαινε με 150 χλμ./ώρα σε όριο 120, με κάποιον που πήγαινε με 250 χλμ./ώρα στο ίδιο σημείο. Για την ιστορία το παγκόσμιο ρεκόρ προστίμου κατέχει ένας Ελβετός, που κλήθηκε να καταβάλλει 709.000 ελβετικά φράγκα (γύρω στις 688.000 ευρώ) όταν τον «τσίμπησε» κάμερα στα 290 χλμ./ώρα! Με λίγα λόγια, η Ελβετία δεν αστειεύεται με την υπερβολική ταχύτητα.

Προκειμένου να διαπιστώσει ποιες άλλες χώρες ακολουθούν την ίδια «δρακόντεια» προσέγγιση, αλλά και ποιες είναι πιο ελαστικές, η αυστραλιανή ασφαλιστική Budget Direct έκανε την παγκόσμια έρευνά της και μας παρουσιάζει τον Άτλα των προστίμων. Όπως θα περίμενε κανείς, Ευρωπαϊκή Ένωση και Βόρειος Αμερική βαράνε «στα αυτιά». Ο μέσος όρος των προστίμων της Ε.Ε. ξεπερνά τα 600 ευρώ στις 21 από τις 27 χώρες μέλη, στον Καναδά υπερβαίνει τις 1.500 δολάρια (1.300 ευρώ) και στις Η.Π.Α. φτάνει τις 2.000 δολάρια (1.677 ευρώ). Σε σχέση με τα ποσά που καλούνται να πληρώσουν παραβάτες στην Ευρώπη πάντως, τα παραπάνω ακούγονται με πουρμπουάρ.

 

Η Ελβετία πρωτοστατεί, με 11.320 ευρώ! Η Φινλανδία ακολουθεί από απόσταση σχεδόν 5.000 ευρώ (6.733 ευρώ), αφήνοντας πίσω της την Αυστρία (5.044 ευρώ). Ιταλία και Βέλγιο συμπληρώνουν το ευρωπαϊκό top 5, με 4.421 και 4.035 ευρώ αντίστοιχα. Εμείς θα πρέπει να θεωρούμε εαυτούς ως τυχερούς, καθώς με 352 ευρώ βρισκόμαστε αρκετά χαμηλότερα από το μέσο όρο. Παρόλα αυτά, πραγματικά προνομιούχοι αισθάνονται -από κάθε άποψη- οι Μονεγάσκοι. Το Μονακό, παρότι το κράτος με τα περισσότερα supercars ανά κάτοικο, τιμωρεί την υπερβολική ταχύτητα με μόλις 605 ευρώ! Σε πλήρη αντιδιαστολή το Μαυροβούνιο, που «πετσοκόβει» τους γρήγορους  με σχεδόν 2.000 ευρώ μέγιστου προστίμου!

Στην αντίπερα όχθη, η Κούβα τιμωρεί τους παραβάτες με 2,5 δολάρια (περίπου 2 ευρώ) και το Ελ Σαλβαδόρ με 6,5 δολάρια (5,5 ευρώ). Βέβαια σε αυτές τις χώρες είναι πολύ χαμηλοί και οι μισθοί. Το ίδιο ισχύει για τη Συρία και το Σουδάν, που ουσιαστικά αφήνουν ατιμώρητο όποιον υπερβαίνει τα όρια ταχύτητας: μόλις 8 σεντ (6 λεπτά) το πρόστιμο στην πρώτη περίπτωση, μετά βίας 5 λεπτά (0,07 σεντ) στην αφρικανική χώρα. Καμία σχέση με τη γειτονική Ουγκάντα, των 1.700 δολαρίων (1.450 ευρώ)!

Get it on Google Play Download on the App Store