Οι Κινέζοι «τάπωσαν» τους Γερμανούς!

Πριν περίπου 3 μήνες είδαμε την υπόθεση του κινεζικού «Σκαραβαίου», που έθεσε τη VW σε νομική ετοιμότητα. Από ό,τι φαίνεται πάντως, όχι μόνο οι Γερμανοί δεν μπορούν να κάνουν κάτι, αλλά οι Κινέζοι κατάφεραν «χτύπημα» επί ευρωπαϊκού εδάφους!

Το ORA Punk Cat, περί ου ο λόγος, είναι ένα πεντάθυρο κράμα παλιού και μοντέρνου «Σκαραβαίου» σε ηλεκτρική εκδοχή. Οι ομοιότητες με το πρώτο Beetle δεν χρειάζονται πάνω από μισή ματιά για να εντοπιστούν. Το Βόλφσμπουργκ τις είδε, ετοίμασε αντεπίθεση, αλλά η Great Wall Motors (μητρική της ORA) φέρεται να βρίσκεται τουλάχιστον ένα βήμα μπροστά. Κι αυτό διότι διέρρευσαν εικόνες από γραφεία ευρεσιτεχνιών, που δείχνουν το Punk Cat σε δυο διαφορετικές εκδοχές. Η μία, προέρχεται από τα ενδότερα της Κίνας. Η δεύτερη και κυριότερη, ωστόσο, μας έρχεται από το Γραφείο Πνευματικής Ιδιοκτησίας της Ευρωπαϊκής Ένωσης (European Union Intellectual Property Office – EU IPO)! Κι αυτό συνιστά πλήγμα εντός των πυλών για τη VW.

To ευρωπαϊκό Punk Cat διαφέρει -μέσω των εικόνων πάντα- αρκετά από το κινεζικό. Οι μεγαλύτερες διαφορές εντοπίζονται στα εμπρός φωτιστικά σώματα, που δεν είναι στρογγυλά αλλά σε ημικυκλικό μοτίβο. Το ίδιο και πίσω, απαρνούμενα το οβάλ σχήμα τόσο του κινεζικού όσο, κυρίως, αυτά του Beetle. Παρατηρούμε επίσης μεγαλύτερα παρμπρίζ εμπρός-πίσω, αλλά και μια αεροτομή στο πίσω μέρος, ενώ μικρότερη εμφανίζεται η ηλιοροφή. Τα φτερά, επίσης, είναι πιο φουσκωμένα στο κινεζικό και η γραμμή της οροφής πιο καμπύλη

Οι αλλαγές αυτές είχαν έναν ξεκάθαρο σκοπό, τον οποίο πέτυχαν: να διαφοροποιηθεί το αυτοκίνητο από το Beetle, ώστε να περάσει από την επιτροπή του EU IPO. Μπορεί ακόμα να θυμίζει το ιστορικό VW, αλλά οι καίριες διαφοροποιήσεις είναι αρκετές για να δημιουργήσουν βάσιμα επιχειρήματα στο νομικό τμήμα της ORA ενάντια σε κατηγορίες περί αντιγραφής. Τα κλασικά «παραθυράκια», με άλλα λόγια. Τα οποία, το αντίστοιχο τμήμα της VW είδε να κλείνουν κατάμουτρα.

Φυσικά, το Punk Cat έχει δρόμο ακόμα μέχρι να το δούμε σε αυτούς της Ευρώπης. Αλλά το γεγονός και μόνο ότι πήρε έγκριση, σχεδιαστικά, συνιστά εντός έδρα ήττα για τον γερμανικό κολοσσό.

Get it on Google Play Download on the App Store