Οικολογική καταστροφή τα βελτιωμένα αγροτικά

Η βελτίωση των ντίζελ αγροτικών στις Η.Π.Α. έχει αρχίσει να παίρνει μορφή περιβαλλοντικής βόμβας, σύμφωνα με έρευνα της Υπηρεσίας Προστασίας Περιβάλλοντος (EPA) που δημοσιεύτηκε στους New York Times.

Στην Αμερική υπάρχει η εξής μόδα: όποτε οδηγοί ντίζελ pick up (στην πλειονότητά τους Ram) πετυχαίνουν ηλεκτρικό αυτοκίνητο (με εξαιρετική προτίμηση στα Tesla), πατάνε τέρμα γκάζι και το πνίγουν στην κάπνα. Η τακτική αυτή ονομάζεται rolling coal και γίνεται ολοένα δημοφιλέστερη στους δρόμους των Η.Π.Α. Πέρα από αυτό, έχουμε δει εικόνες από αγώνες dragster με κινητήρες Cummins να αποδίδουν πάνω από 1.000 ίππους και να εξαπολύουν ντουμάνι στο πάτημα του δεξιού πεντάλ. Όλα αυτά, εκτός της οδικής ασφάλειας στην περίπτωση του rolling coal, βλάπτουν σοβαρά το περιβάλλον.

Δείτε ακόμα: Ντίζελ Ram «μπουκώνει» Tesla (+video)

Η μελέτη της EPA φανέρωσε ανησυχητικά αποτελέσματα. Σύμφωνα με αυτά, 500.000 βελτιωμένα αγροτικά παράγουν την ίδια ποσότητα ρύπων με 9 εκατομμύρια εργοστασιακά! Οι επιμέρους αριθμοί προκαλούν σοκ: πάνω από 570.000 τόνοι μονοξείδιο αζώτου (NOx) και 5.000 τόνοι μικροσωματιδίων (PM) θα απελευθερωθούν στην ατμόσφαιρα κατά τον κύκλο ζωής αυτών των οχημάτων. Η ρίζα του προβλήματος εντοπίζεται στην κατάργηση των περιβαλλοντικών συσκευών στα βελτιωμένα pick ups. Φίλτρα μικροσωματιδίων, ψεκασμός AdBlue και καταλύτες συνήθως παίρνουν την άγουσα για τα σκραπ, ενώ στις λίγες περιπτώσεις που παραμένουν τοποθετούνται συσκευές παράκαμψης. Το πώς περνάνε από τους τεχνικούς ελέγχους, το αντιλαμβανόμαστε όλοι…

Διαβάστε επίσης: Πόσο καίει το ισχυρότερο αγροτικό της Ιστορίας;

Οι επιστήμονες της EPA πάντως τονίζουν πως τα σύγχρονα pick ups είναι έτη φωτός «καθαρότερα» σε σχέση με το παρελθόν, αρκεί να μην γίνονται αντικείμενο πειραματισμού και βελτιώσεων. Σήμερα εκπέμπουν 0,2 γρ. NOx/μίλι (λίγο πάνω από 0,3 γρ./χλμ.), όταν το 1980 μπούκωναν την ατμόσφαιρα με 80 φορές μεγαλύτερη ποσότητα!

Δείτε ακόμα: Ποιο είναι το ισχυρότερο αγροτικό στην Ελλάδα;

Get it on Google Play Download on the App Store