Πάρτι αναξιοπιστίας κάνουν τα συστήματα πολυμέσων

Τα σύγχρονα αυτοκίνητα κατακλύζονται από ηλεκτρονικά, τεχνολογία και gadgets. Οι οθόνες και τα συστήματα πολυμέσων έχουν φτάσει πια να αποτελούν λόγο αγοράς, αλλά ταυτόχρονα και κυριότερη αιτία επίσκεψης στα συνεργεία. Όσο πιο πολύπλοκη μια κατασκευή, τόσο πιθανότερο να εμφανίσει δυσλειτουργία. Κι από τη στιγμή που τα σημερινά τετράτροχα θυμίζουν πολλές φορές «διαστημόπλοια», λογικό κι επόμενο όλη αυτή η high tech τεχνοτροπία να έχει το τίμημά της.

Στην έρευνα αξιοπιστίας της J.D. Power, που δημοσιεύτηκε πρόσφατα και αφορά τη συχνότητα βλαβών σε αυτοκίνητα τριετίας, φανερώνεται ξεκάθαρα πού εντοπίζεται η μεγαλύτερη πηγή ταλαιπωρίας για τους κατόχους τους. Αυτή δεν είναι άλλη από τα συστήματα πολυμέσων, που αποτελούν με διαφορά το πιο αναξιόπιστο στοιχείο της μοντέρνας αυτοκίνησης. Σύμφωνα με τα αποτελέσματα της έρευνας, τα infotainment παρουσίασαν 49 βλάβες ανά 100 αυτοκίνητα (49 PP100) και ξεπέρασαν σχεδόν στο διπλάσιο την αμέσως επόμενη συχνότερη πηγή βλαβών, η οποία αποδείχθηκε πως είναι το αμάξωμα.

Συγκεκριμένα, 6 από 10 προβλήματα που απαρτίζουν το top 10 βλαβών έχουν σχέση με τα συστήματα πολυμέσων. Πιο προβληματική όλων διαπιστώθηκε πως είναι η λειτουργία φωνητικών εντολών, με 7,2 PP100. Android Auto και Apple CarPlay ακολουθούν με 5,5 PP100, την ώρα που το παλιό καλό Bluetooth καταλαμβάνει την τρίτη θέση, με 4,0 PP100. Για να ακριβολογούμε, τη μοιράζεται με τις οθόνες αφής που δεν «ακούν» στο άγγιγμα (επίσης 4,0 PP100). Επόμενη στη λίστα δεν είναι βλάβη, αλλά περισσότερο παράπονο των ιδιοκτητών: έλλειψη θυρών USB, στα 3,8 PP100. Η πρώτη πεντάδα (που είναι εξάδα, λόγω της ισοβαθμίας) ολοκληρώνεται από τις λάθος εντολές, την καθυστερημένη απόκριση και τους μη ανανεωμένους χάρτες των συστημάτων πλοήγησης, στα 3,3 PP100.

Ο επικεφαλής αυτοκινητικών ερευνών της J.D. Power,  Frank Hanley, το δήλωσε απλά-κοφτά και απολύτως περιεκτικά: «Αν η μόδα με τα Android Auto/Apple CarPlay, τα δεκάδες συστήματα και τα infotainment συνεχιστεί, θα αποτελέσουν την μεγαλύτερη πηγή αναξιοπιστίας και μακροπρόθεσμα (σ.σ. πέραν των μοντέλων τριετίας) για τα αυτοκίνητα».

Get it on Google Play Download on the App Store