Ποια αυτοκίνητα μισούν στα συνεργεία;

Σίγουρα θα έχετε ακούσει τη φράση ότι αυτός «έχει γίνει κολλητός με το μηχανικό», που σημαίνει ότι πάει συχνά στο συνεργείο επειδή βγάζει βλάβες το αυτοκίνητό του. Κάτι που απεύχεται κάθε οδηγός ή κάτοχος ενός οχήματος, γιατί σημαίνει ταλαιπωρία σωματική, ψυχική και φυσικά χρηματική χασούρα. Ωστόσο, υπάρχει και το αντίθετο άκρο, όπου οι μηχανικοί βλέπουν σπανίως ή όποτε χρειάζεται τους πελάτες τους, βάσει των προγραμματισμένων service.

Αυτό που θέλουν όλοι για το αυτοκίνητό τους, είναι να αλλάζουν τα αναλώσιμα (π.χ. λάδια, φίλτρα, λάστιχα, τακάκια κ.λπ.) και να γίνεται η τακτική συντήρηση. Έτσι το κόστος κρατιέται σε λογικά επίπεδα (εξαρτάται βέβαια από το μοντέλο), γιατί αν «σκάσει» μια βλάβη, τότε η έξτρα δαπάνη μπορεί να είναι έως πολύ μεγάλη και ασύμφορη.

Μια εικόνα σχετικά με την αξιοπιστία των αυτοκινήτων, μας δίνουν οι έρευνες που γίνονται από διάφορους οργανισμούς. Αναμφίβολα δεν αποτελούν πανάκεια, αφού ένα μοντέλο που στην έρευνα βρίσκεται ψηλά σε αξιοπιστία, ενδέχεται στον κάτοχό του να βγάζει βλάβες, λόγω άτσαλης οδήγησης και κακής συντήρησης. Ας δούμε όμως ποια είναι τα 10 πιο αξιόπιστα αυτοκίνητα στην πολύ μεγάλη αγορά της Μ. Βρετανίας, σύμφωνα με τα αποτελέσματα που ανακοινώνει και ανανεώνει συνεχώς το site reliabilityindex.com.

Στην πρώτη θέση του Τop 10 βρίσκεται το Toyota iQ. Ένα μοντέλο που δεν κυκλοφόρησε πολύ στη χώρα μας λόγω των υψηλών τιμών του. Όμως έχει κρατήσει ψηλά την αξία του στα μεταχειρισμένα λόγω αξιοπιστίας, οικονομίας στη χρήση, ευελιξίας και συνολικής εικόνας. Δεύτερο στην κατάταξη είναι το Mitsubishi Lancer, το οποίο όπως και το iQ έχουν σταματήσει να πωλούνται ως καινούργια εδώ και χρόνια. Πολύ ευχαριστημένοι είναι και οι κάτοχοι του τρίτου στη σειρά Vauxhall (Opel) Agila, που βασίζονταν στο Suzuki Wagon R. Σταθερή αξία στον τομέα της αξιοπιστίας αποτελεί το Hyundai Getz (4ο), όπως και το Honda Jazz (5ο), το οποίο ως γνωστόν «δεν σπάει, δε χαλάει».

Ακολουθεί στην 6η θέση το επίσης «γερό» Hyundai i10, ενώ 7ο είναι ένα μοντέλο που κυκλοφόρησε ελάχιστα στην Ελλάδα ως MPV (Nissan Almera Tino), αλλά πολύ ως χάτσμπακ και σεντάν (Almera). Ένα ακόμα Hyundai, το i20 βρίσκεται στη 10άδα (8η θέση), κατόπιν το Citroen C1 (9ο) με τον κινητήρα της Toyota. Τέλος, 10ο είναι ένα ακόμα αξιόπιστο και πολύ οικονομικό αυτοκίνητο, το Suzuki Alto.

Get it on Google Play Download on the App Store