Ποια αυτοκινητοβιομηχανία έφτιαχνε πυραύλους;

Οι αυτοκινητοβιομηχανίες πολλές φορές είναι συνυφασμένες στο μυαλό των περισσοτέρων αποκλειστικά με τη συγκεκριμένη δραστηριότητα. Κάποιες, βέβαια, είναι γνωστό ότι ασχολούνται και με άλλους τομείς. Πόσοι, όμως, γνωρίζουν πως μια από τις μεγαλύτερες και πιο ιστορικές έφτιαχνε πυραύλους;

Δείτε ακόμα: Toyota GR Yaris με μηνιαία δόση 298 ευρώ

Η Honda ξέρουμε πως έχει μακρά παράδοση στον κλάδο των μοτοσικλετών, από τον οποίο και ξεκίνησε την πορεία του ο Soichiro Honda. Σήμερα κατασκευάζει μέχρι ρομπότ και αεροσκάφη. Η Mitsubishi διατηρεί μεγάλο κύκλο εργασιών (ηλεκτρονικά, κλιματιστικά, αυτοκίνητα, πλοία κλπ), η BMW ξεκίνησε από αεροσκάφη και σήμερα είναι στους δύο/τέσσερις τροχούς, η Lamborghini από τρακτέρ, η Yamaha από μουσικά όργανα, ενώ η Rolls-Royce κατά γενική ομολογία κατασκευάζει τους καλύτερους κινητήρες στον κλάδο της αεροπλοΐας. Η Hyundai, δε, φιγουράρει στην κορυφή των κατασκευαστών πλοίων!

Δείτε ακόμα: Άρμα των SWAT μπορεί να γίνει δικό σας! (+video)

To -κυριολεκτικά- βεληνεκές της Ford, ωστόσο, δεν πλησιάζει καμία! Το «Μπλε Οβάλ» ίδρυσε εν έτει 1956 έναν τομέα αεροναυπηγικής, με την επωνυμία «Aeronutronic». Μέχρι το 1988, όταν τερματίστηκε το project, άλλαξε πολλές ονομασίες (Philco-Ford Corporation,  Aeronutronic Ford Corporation, Ford Aerospace & Communications Corporation) όμως στόχος ήταν ένας. Θεωρητικά, το αντικείμενο λειτουργίας ήταν η μελέτη και ανάπτυξη σχεδίων για διαστημικά οχήματα, στην κόντρα των Αμερικανών με τους Σοβιετικούς για την κατάκτηση του διαστήματος. Στην πράξη, το νεοσύστατο τμήμα της Ford ήταν επιφορτισμένο με τον σχεδιασμό βαλλιστικών πυραύλων. Και σημείωσε τεράστια επιτυχία!

Δείτε ακόμα: Άρμα των SWAT μπορεί να γίνει δικό σας! (+video)

Έχετε παρακολουθήσει το «Top Gun» και τη «Μέρα Ανεξαρτησίας»; Θυμάστε τους πυραύλους που εξαπέλυε ο Τομ Κρουζ και οι Αμερικανοί απέναντι στους εξωγήινους; Όλοι Ford! Πάνω από 10 διαφορετικά μοντέλα πυραύλων έχουν εξελιχθεί από την αμερικανική εταιρία, είτε κατά μόνας είτε σε συνεργασία με άλλους κατασκευαστές, όπως οι Lockheed και Boeing. Το πιο γνωστό μοντέλο, είναι ο AIM-9 Sidewinder. Ένας πύραυλος που έκανε πρεμιέρα το 1958, στην κρίση Κίνας-Ταϊβάν, πέρασε από το Βιετνάμ και τον Πόλεμο του Κόλπου, όντας σε υπηρεσία μέχρι σήμερα! Φυσικά σε διάφορες παραλλαγές και εξελιγμένες εκδοχές, με άλλους αναδόχους να τον κατασκευάζουν πλέον, όμως το αρχικό σχέδιο είναι της Ford!

Διαβάστε επίσης: Τεθωρακισμένα οδικώς από την Αθήνα στον Έβρο!

Πιάνει ταχύτητες που μπορούν να ξεπεράσουν τα 2,5 Mach, με το βεληνεκές να φτάνει έως τα 35,4 χλμ. (αναλόγως έκδοσης και εφαρμογής). Τη σήμερον ημέρα χρησιμοποιείται από τις ένοπλες δυνάμεις 47 διαφορετικών χωρών, μεταξύ των οποίων η δική μας, η Τουρκία, η Βόρειος Κορέα και οι Η.Π.Α. Μερικά από τα αεροσκάφη που έχει εξοπλίσει και εξοπλίζει ακόμα, είναι τα F-86 Sabre, F-4 Phantom, F-8 Crusader, F-14 Tomcat (αυτό του κινηματογραφικού Maverick και της παρέας του), τα γνωστά μας F-16 Falcon, τα F-18 Hornet, με τη χάρη του να φτάνει μέχρι τα υπερσύγχρονα F-35 Lightning (επαναλαμβάνουμε, σε διαφορετικές παραλλαγές και με αναρίθμητες αναβαθμίσεις).

Δείτε ακόμα: Ποια μάρκα είναι και ο μεγαλύτερος κατασκευαστής πλοίων;

Οπότε, όταν ξαναμπείτε στο Fiesta/Focus/Escort/Mondeo/Kuga σας, βάλτε περήφανα να παίζει το κάτωθι

Get it on Google Play Download on the App Store