Ποιες χώρες είναι τα «σκραπ» της Ευρώπης;

Συνήθως όταν η κουβέντα αφορά αρνητικές πρωτιές σε κάποιο αυτοκινητικό -κι όχι μόνο- ζήτημα, το μυαλό μας πάει κατευθείαν στην Ελλάδα. Και όχι άδικα, όπως θα δούμε στα στοιχεία για τον μέσο όρο ηλικίας οχημάτων.

Σύμφωνα με τα δεδομένα του Συνδέσμου Ευρωπαίων Κατασκευαστών Αυτοκινήτων (ACEA – European Automobile Manufacturers’ Association), για το περασμένο έτος η Ελλάδα βρέθηκε στην 3η θέση μεταξύ των χωρών με τους πιο γερασμένους στόλους αυτοκινήτων. Με τον μέσο όρο της Ε.Ε. να βρίσκεται στα 10,8 έτη, η χώρα μας κατέγραψε 15,7. Στην πρώτη θέση (ή τελευταία, αν το δούμε κανονικά) είναι η Λιθουανία, με 16,9 έτη μέσο όρο ηλικίας αυτοκινήτων, ενώ δεύτερη ήρθε οριακά η Εσθονία, με 16,7 έτη.

Διαβάστε επίσης: 100 χρόνια η απόσβεση ρεύματος σε ηλεκτρικό αυτοκίνητο

Στην αντίπερα όχθη, οι κάτοικοι Λουξεμβούργου μετακινούνται με αυτοκίνητα 6ετίας (6,4 έτη μέσος όρος) και διαθέτουν τα πιο καινούργια της Ευρώπης, με τη Μεγάλη Βρετανία -αν και εκκρεμεί το Brexit- να βρίσκεται στα 8 έτη και την Αυστρία να την ακολουθεί, στα 8,2. Η κατάταξη αλλάζει άρδην εις βάρος μας, όμως, όταν δούμε τα στοιχεία ολιστικά για οχήματα.

Ο μέσος όρος ηλικίας της Ε.Ε. για επαγγελματικά, φορτηγά και λεωφορεία είναι 10,9/12,4 και 11,4 αντίστοιχα. Βάσει αυτών, η Αυστρία διαθέτει τα πιο καινούργια οχήματα από όλους, καθότι τα 8,2 έτη των αυτοκινήτων πλαισιώνονται από τα 6,5 στα van, τα μόλις 4 στα φορτηγά και τα 5,4 στα λεωφορεία. Η δεύτερη πιο «γερασμένη» συνολικά χώρα, αντίθετα, παρουσιάζει 16,7 έτη στα αυτοκίνητα, 15,5 στα van, 18,2 στα φορτηγά και 13,9 στα λεωφορεία. Και είναι η Εσθονία. Ποια είναι πρώτη; Θέλει και ρώτημα;

Δείτε ακόμα: Ποια χώρα αύξησε το όριο ταχύτητας;

Η Ελλάδα έχει μακράν τον πιο γερασμένο στόλο οχημάτων μεταξύ των κρατών-μελών της Ευρωπαϊκής Ένωσης, με τις περιπτώσεις των φορτηγών και λεωφορείων να συνιστούν αρνητικό ρεκόρ. Η χώρα μας είναι η μοναδική που παρουσιάζει μέσο όρο άνω των 20 ετών όχι σε μία, αλλά σε δύο κατηγορίες (20,9 τα φορτηγά, 20,4 τα λεωφορεία), με τα van να βρίσκονται οριακά υπό των 19 ετών (18,9) και τα αυτοκίνητα, όπως αναφέραμε, να αριθμούν κατά μέσο όρο 15,7 έτη.

Get it on Google Play Download on the App Store