Ποια είναι τα πιο καλοπουλημένα μοντέλα ανά χώρα;

Γνωρίζουμε πως κάποια μοντέλα είναι παγκόσμια best sellers. Τα Toyota Corolla και Hilux, για παράδειγμα, ή το VW Golf. Ποιες είναι, όμως, οι προτιμήσεις των λαών ξεχωριστά; Ποια είναι, δηλαδή, τα πιο καλοπουλημένα μοντέλα ανά χώρα;

Το Visual Capitalist βασίστηκε στα στοιχεία πωλήσεων του Best Selling Cars Blog, που αφορούν 104 χώρες της υφηλίου για το έτος 2019, και έντυσε τον παγκόσμιο χάρτη στα χρώματα των αυτοκινητοβιομηχανιών. Τα αποτελέσματα σε κάποιες περιπτώσεις είναι πέρα για πέρα αναμενόμενα, σε άλλες προκαλούν έκπληξη και σε μερικές απορία, καθώς τα μοντέλα που αναφέρονται είναι άγνωστα στο ευρωπαϊκό κοινό.

Όπως βλέπουμε στον αυτοκινητικό άτλαντα, το αριστερό μέρος που αφορά τη Βόρειο Αμερική είναι «βυθισμένο» στο μπλε της Ford. Η σειρά F κυριαρχεί στον Καναδά, ενώ το F-150 συγκεκριμένα αποτελεί εδώ και δεκαετίες το μόνιμο best seller στις Ηνωμένες Πολιτείες. Κατεβαίνοντας στις ζώνες της Κεντρικής και Λατινικής Αμερικής τα χρώματα ξανοίγουν, αρχικά με το καφετί του Nissan Versa στο Μεξικό. Η Toyota κυριαρχεί σε Αργεντινή, Περού, Παναμά και Βενεζουέλα (Hilux στις τρεις  πρώτες, Fortuner στην άλλη), αλλά αντιμετωπίζει σοβαρό ανταγωνισμό από τη Chevrolet, που κατέχει τις αγορές της Βραζιλίας, Παραγουάης (Onyx) και Ισημερινού (Spark). Η Dacia βάζει λίγο κίτρινο σε Κολομβία και Ουρουγουάη (Sandero και Kwid αντίστοιχα), ενώ το ζωηρό μωβ της Χιλής αντιπροσωπεύει το Mitsubishi L200.

Ίδια απόχρωση στη Σενεγάλη, που μας καλωσορίζει στην Αφρική. Από εκεί και πέρα, με τη γαλάζια εξαίρεση της Dacia σε Μαρόκο και Αλγερία (Dokker και Sandero αντίστοιχα), το κόκκινο της Toyota καλύπτει τα πάντα. Ακτή Ελεφαντοστού, Ναμίμπια, Κένυα, Νότιος Αφρική, Λεσότο και Σουαζιλάνδη αγαπούν το Hilux, με την Αγκόλα να κάνει τη διαφορά (Land Cruiser 70).

Περνώντας σε Ασία και Μέση Ανατολή, συναντάμε έναν φίλο από τα παλιά. Το Hyundai Accent είναι το πιο επιτυχημένο μοντέλο στη Σαουδική Αραβία, με το Toyota Land Cruiser να το πλαισιώνει σε Κατάρ, Κουβέιτ, Η.Α.Ε. και Μπαχρέιν. Η Ινδία ανήκει στο Maruti Alto και το γειτονικό Πακιστάν στο Toyota Corolla, ενώ το Ιράν είναι υπόθεση του Saipa Pride (το παλιό Kia Pride). Το Καζακστάν έχει στην πρώτη θέση το Toyota Camry, ενώ η τεράστια αγορά της Κίνας το VW Lavida (σεντάν βασισμένο στο Golf MK4).

Μια και είμαστε σε μεγάλες αγορές, αυτή της Ρωσίας δεν θα μπορούσε να μην τοποθετεί στην κορυφή μοντέλο της Lada. Συγκεκριμένα, το Granta. Λίγο πιο δίπλα, στη Λιθουανία, δεσπόζει το Fiat 500 και στην Ουκρανία το Kia Sportage. Προχωρώντας προς τα μέρη μας, τα Βαλκάνια κινούνται στον αστερισμό των Skoda και Dacia. Κροάτες, Βόσνιοι και Σέρβοι επιλέγουν Τσέχους για τις μετακινήσεις, την ώρα που Ρουμάνοι, Μολδαβοί και Βούλγαροι είναι φαν του Logan. Οι Βορειομακεδόνες επίσης προτιμούν Sportage, ενώ εμείς διατηρούμε μακροχρόνια σχέση με το Toyota Yaris. Στην αντίπερα όχθη, οι Τούρκοι αναδεικνύουν το Fiat Egea (το Tipo με άλλο όνομα) σε ηγέτη της αγοράς τους.

Κατά τα λοιπά, οι Ευρωπαίοι παινεύουν τα σπίτια τους. Στην Ιταλία πρώτο είναι το Fiat Panda, στην Ισπανία το SEAT Leon, στη Γαλλία το Peugeot 2008, στη Γερμανία το VW Golf και στη Σουηδία το Volvo S/V60. Οι Άγγλοι διατηρούν για χρόνια το Ford Fiesta στην κορυφή των πωλήσεων, ενώ Ολλανδοί και Νορβηγοί αποδεικνύονται ως οι πιο οικολόγοι, επιλέγοντας το Tesla Model 3. Στο κοσμοπολίτικο Μονακό, τέλος, εντύπωση προκαλεί η πρωτιά του smart fortwo!

Get it on Google Play Download on the App Store