Ποια μάρκα του VW Group είναι πιο αξιόπιστη;

Η αξιοπιστία ενός αυτοκινήτου είναι κάτι που απασχολεί όλους τους οδηγούς – κατόχους, αφού σίγουρα κανένας δεν θέλει το αυτοκίνητό του να βγάζει την παραμικρή βλάβη. Από μια λυχνία που θα ανάψει στον πίνακα οργάνων και θα σημαίνει κάποια δυσλειτουργία, ή μια μεγάλη ζημιά στον κινητήρα για παράδειγμα.

Δείτε ακόμα: Τι σημαίνει μια κηλίδα σε παρκαρισμένο αυτοκίνητο;

Ακόμα και στην εγγύηση να είναι το αυτοκίνητο, όταν εμφανίσει βλάβη η οποία καλύπτεται δωρεάν από τον κατασκευαστή, ο οδηγός ταλαιπωρείται, ενώ ενδέχεται να χάσει την εμπιστοσύνη που έχει στο αυτοκίνητό του. Μια εικόνα για το πόσο αξιόπιστες είναι οι εταιρείες αυτοκινήτου, μας δίνουν οι έρευνες ικανοποίησης πελατών αυτοκινήτων της J.D. Power. Για την Ευρώπη, πιο βαρυσήμαντη είναι αυτή για τη Γερμανία, καθώς πρόκειται για την μεγαλύτερη αγορά αυτοκινήτων στη Γηραιά Ήπειρο.

Η έρευνα μετράει τον αριθμό των προβλημάτων που εμφανίστηκαν ανά 100 οχήματα (PP100). Όσο χαμηλότερη είναι η βαθμολογία, τόσο καλύτερη είναι η απόδοση. Η μελέτη μετρά 177 προβλήματα στις εξής βασικές κατηγορίες: Αμάξωμα, οδηγική εμπειρία, εξοπλισμός/χειριστήρια/οθόνες/συστήματα ψυχαγωγίας και πολυμέσων/, καθίσματα, θέρμανση και εξαερισμός, εσωτερικό, κινητήρας και μετάδοση. Επίσης, η έρευνα μετρά τα προβλήματα που είχαν οι ιδιοκτήτες των αυτοκινήτων τους 12 τελευταίους μήνες κατοχής ύστερα από 12-36 μήνες ιδιοκτησίας. Οπότε έχουμε να κάνουμε με λίγων ετών αυτοκίνητα και σίγουρα μετράει πολύ, κατά πόσο ευχαριστημένοι ή δυσαρεστημένοι είναι οι κάτοχοί τους.

Δείτε ακόμα: Πρέπει να αλλάζονται τα ελαστικά εμπρός – πίσω;

Στην Ευρώπη, ο όμιλος Volkswagen με τις τέσσερις πιο δημοφιλείς του μάρκες (Audi, VW, Skoda, SEAT) έχει κυρίαρχη θέση σε πωλήσεις, όπως άλλωστε συμβαίνει και στη Γερμανία. Ποια από αυτές εμφανίζει λιγότερα προβλήματα; Την απάντηση δίνουν οι τέσσερις τελευταίες έρευνες της J.D. Power, από το 2016 έως το 2019 και αφορούν τη Γερμανία (φέτος δεν ανακοινώθηκε).

Σύμφωνα με αυτές (βλ. παρακάτω πίνακες), ψηλότερα όλων το 2016, 2017 και 2019 βρέθηκε η Skoda, η οποία μάλιστα είναι μεταξύ εταιρειών με τα λιγότερα προβλήματα ανά 100 οχήματα (PP100). Ο μέσος όρος για τις τέσσερις χρονιές για την Skoda είναι 100 προβλήματα ανά 100 οχήματα. Η SEAT, το 2018 τοποθετήθηκε στη δεύτερη θέση της συνολικής κατάταξης, ενώ ο μέσος όρος των 4 ετών είναι 110 προβλήματα ανά 100 οχήματα. Στην τρίτη θέση ακολουθεί η Volkswagen με μέσο όρο 127 προβλήματα ανά 100 οχήματα, ενώ η Audi είναι πιο χαμηλά στην κατάταξη με 159 προβλήματα ανά 100 οχήματα.

Δείτε ακόμα: Γιατί τα ποντίκια τρώνε τα καλώδια στα αυτοκίνητα;

Get it on Google Play Download on the App Store