Ποιο είναι το μακροβιότερο αυτοκίνητο της FCA;

Η κοινοπραξία Fiat-Chrysler ετοιμάζεται να επενδύσει 1 δις για την παραγωγή της Alfa Romeo Tonale και το επόμενο Fiat Panda, με το βλέμμα στραμμένο στο μέλλον. Όμως γενικά, η FCA παίρνει τον χρόνο της στην διαδοχή του παρελθόντος.

Το Punto είναι το πλέον χαρακτηριστικό παράδειγμα. Η δεύτερη γενιά του άλλοτε λαοφιλούς ιταλικού σουπερμίνι λανσαρίστηκε το 2005 ως Grande Punto, το 2009 άλλαξε την ονομασία του σε Punto Evo, ενώ στην τελευταία εκδοχή του ως Punto παρουσιάστηκε το 2012. Πέρσι έπεσαν οι τίτλοι τέλους, μετά από 25 συνολικά χρόνια στο προσκήνιο και πρακτικά 13 παραγωγής του MK2 (η Alfa Romeo Mito ακολούθησε, με 10 χρόνια καριέρας). Η παράδοσή του, όμως, δεν μπορούσε να μην συνεχιστεί. Από ένα άλλοτε Fiat, μάλιστα.

Δείτε ακόμα: Νέας γενιάς πλαστικά από τη Fiat (+videos)

Το Freemont κυκλοφόρησε το 2011 ως η πρώτη προσπάθεια των Ιταλών στα μεσαία SUV. Fiat βέβαια ήταν μόνο στα σήματα και τον κινητήρα, ο οποίος ήταν ο 2λιτρος ντίζελ MultiJet. Ουσιαστικά επρόκειτο για το Dodge Journey, που κατασκευάζεται μέχρι σήμερα στο εργοστάσιο της Chrysler στο Μεξικό. Και αποτελεί το μακροβιότερο μοντέλο στην γκάμα της FCA!

Παρουσιάστηκε το 2008 και πριν λίγες ημέρες οριστικοποιήθηκε η συνέχιση της συναρμολόγησης του για το 2020, στο τέλος του οποίου θα παρθούν περαιτέρω αποφάσεις για το μέλλον του (κατά πάσα πιθανότητα, θα καταργηθεί). Παράλληλα, θα μετράει 12 χρόνια παραγωγής ουσιαστικά απαράλλαχτο, καθώς το facelift του 2011 ίσα που άλλαξε ελαφρώς τον προφυλακτήρα εμπρός, προσέθεσε σχέδια ζαντών και κάποια στοιχεία εξοπλισμού. Το κορυφαίο GT, με τον V6 Pentastar των 3.6 λίτρων και 283 ίππων καταργήθηκε, οπότε ο μόνος κινητήρας με τον οποίο διατίθεται το αμερικανικό SUV είναι ένας ατμοσφαιρικός τετρακύλινδρος 2.4 λίτρων και 170 ίππων.

Διαβάστε επίσης: Το Chrysler 300 ανανεώνεται και συνεχίζει

Ενδεικτικό είναι το γεγονός, πως το μοτέρ συνδυάζεται αποκλειστικά με ένα παρωχημένο αυτόματο κιβώτιο 4 σχέσεων! Τηρουμένων των αναλογιών της μετάδοσης, τα 11,8 δλ. για τα πρώτα 100 χλμ./ώρα και τα 188 χλμ./ώρα της τελικής ταχύτητας είναι μια χαρά επιδόσεις.

Get it on Google Play Download on the App Store