Πώς είναι μια «σκισμένη» 911 GT3 με 80.500 χλμ.; (+video)

O αριθμός των χιλιομέτρων είναι καθοριστικός παράγοντας σε ένα μεταχειρισμένο, όχι όμως και απόλυτος. Σημασία δεν έχει μόνο τι αναγράφει το οδόμετρο, αλλά και ο τρόπος που έχουν γίνει αυτά τα χιλιόμετρα. Μπορεί ένα αυτοκίνητο να οδεύει προς το μισό εκατομμύριο χλμ., αλλά οι μετακινήσεις του να αφορούν χαλαρές βόλτες ή κίνηση σε εθνική. Αντιθέτως, ένα με 80.500 χλμ. ίσως φαντάζει αχρησιμοποίητο, αλλά να έχει γράψει τα περισσότερα εξ αυτών στους κόφτες. Χαρακτηριστικό παράδειγμα η κίτρινη Porsche 911 GT3 Touring, που θα παρακολουθήσουμε.

Η Touring, όπως εύγλωττα αναφέρει η ονομασία της, αποτελεί την τουριστική εκδοχή της 911 GT3. Στην περίπτωση της προηγούμενης μιλάμε για 500 ίππους στις 8.250 σ.α.λ. και 460 Nm στις 6.000 σ.α.λ., κόφτη στις 9.000 σ.α.λ., αποκλειστικά χειροκίνητο 6άρι κιβώτιο και ηλεκτρονικά πτυσσόμενο spoiler πίσω, στη θέση της μεγάλης σταθερής αεροτομής. Στην ουσία, δηλαδή, πρόκειται για την GT3 χωρίς την «απλώστρα». Ως τέτοια ο προσανατολισμός είναι κυρίως για χρήση πίστα, δίχως όμως να εξαιρούνται οι καθημερινές μετακινήσεις.

Στις περισσότερες των περιπτώσεων, αυτοκίνητα σαν την 911 GT3 είτε καταλήγουν μέσα επίδειξης πλούτου, είτε εκθέματα σε συλλογές. Κάποια τυχερά, ωστόσο, πέφτουν σε ανθρώπους που ενδιαφέρονται για πραγματική οδήγηση. Και, κυρίως, ξέρουν να την εφαρμόζουν. Ο Chris Harris αδιαμφισβήτητα ανήκει σε αυτή την εκλεκτή κατηγορία, όντας ένας από τους πιο διάσημους και εγνωσμένης αξίας «χεράδες» του ειδικού Τύπου. Τα ανδραγαθήματά του τον ανέβασαν μέχρι το τηλεοπτικό σόου του Top Gear, όπου παρόλες τις αλλαγές στη σύνθεση των παρουσιαστών τα τελευταία χρόνια, παραμένει αμετακίνητος.

Ο Harris λοιπόν έχει τη δυνατότητα να οδηγεί ονειρικές κατασκευές κάθε μέρα, αλλά και να τις αγοράζει. Η κίτρινη GT3 Touring πέρασε στην κατοχή του προ διετίας, σαν δεύτερο χέρι, και μέχρι σήμερα έχει διανύσει κοντά στις 50.000 μίλια (80.500 χλμ.). Όπως αναφέρει ο Άγγλος, τα περισσότερα έχουν γίνει από τον ίδιο και με τρόπο ανάλογο αυτού που απεικονίζεται στο video. Τέρμα γκάζι, σε πίστα, δίχως οίκτο. Με άλλα λόγια, ακριβώς για το σκοπό που εξελίχθηκε από τους μάστορες του Τσουφενχάουζεν. Πώς κρατιέται μετά από δύο χρόνια τέτοιας χρήσης;

Εντυπωσιακά καλά! Φθορές υπάρχουν, αν μη τι άλλο. Το splitter στον εμπρός προφυλακτήρα είναι φαγωμένο, οι αεροδυναμικοί διαμορφωτές στο πάτωμα έχουν σχεδόν εξαφανιστεί, το τιμόνι έχει «γυαλίσει», κάποιες σημεία σε καθίσματα και πόρτες έχουν «σκάσει», ενώ και το κάλυμμα του επιλογέα πέφτει συνέχεια (το τρίτο μέχρι τώρα, πάει για τέταρτο ο Harris). Επ’ ουδενί όμως, ιδίως σε μηχανικά μέρη και συμβίωση, δεν δείχνει για «σκισμένο» δείγμα 80+ χιλιάδων χλμ. Ακόμα και τα φρένα, που δέχονται τεράστια επιβάρυνση στην πίστα, είναι 2 ετών – και δεν πρόκειται για τις προαιρετικές κεραμικές δισκόπλακες, αλλά για τις στάνταρ ατσάλινες!

Get it on Google Play Download on the App Store