Πώς στρίβει μια «κλούβα» στον τάρανδο; (+video)

Το τεστ αποφυγής ταράνδου αποτελεί πρόκληση ακόμα και για σπορ αυτοκίνητα. Έχουμε δει κατασκευές επιπέδου BMW M2 Competition και Toyota Supra να δυσκολεύονται, οπότε εύκολα αντιλαμβανόμαστε πώς μπορεί να αισθάνεται μια «κλούβα» στη θέα οριοθετημένων διαδρόμων.

To Ford Tourneo Custom PHEV πήρε θέση ενώπιον μετρητικών οργάνων και κώνων, αποφασισμένο να δείξει πως άπαξ και ένα αυτοκίνητο φέρει το «Μπλε Οβάλ» μπορεί να στρίβει. Το έργο του, βέβαια, μόνο εύκολο δεν είναι. Καταρχάς, έχει ολόκληρη τη Φυσική εναντίον του. Με ύψος που αγγίζει τα 2 μέτρα, πλάτος στα ίδια επίπεδα, μήκος που κινείται στην περιοχή των 5 μέτρων και βάρος που ξεπερνά τους 2,6 τόνους, το plug-in υβριδικό Tourneo Custom καλείται να διαχειριστεί πρωτοφανή για τα δεδομένα του km77.com μάζα. Συνυπολογίστε τα ελαστικά Goodyear Efficient Grip Cargo με το στενό πέλμα των 215 χλστ., το γεμάτο 65άρι προφίλ και τις 16άρες ζάντες, αναμείξτε με ένα σετάρισμα στην ανάρτηση που προσανατολίζεται περισσότερο στην άνεση και ένα τιμόνι που, γνωρίζεις εκ των προτέρων, πως δεν θα είναι «λεπίδα» και έχετε το «βουνό» που αντιμετωπίζει το van της Ford.

Με έναν μαγικό τρόπο, όμως, τα κατάφερε! Όχι με 77 χλμ./ώρα βέβαια, αυτό θα άγγιζε τα όρια του εξωπραγματικού. Ακόμα και με τέτοιες ταχύτητες, πάντως, οι αντιδράσεις του Tourneo Custom PHEV (1.0 EcoBoost και ηλεκτροκινητήρας, 125 ίπποι στο σύνολο) ήταν καθόλα προβλέψιμες. Μια έντονη υποστροφή απλά, που δεν του επέτρεψε να στρίψει για τον τρίτο διάδρομο, και τίποτα άλλο. Στα 68 χλμ./ώρα δεν είχε πρόβλημα να κουμαντάρει το μπόι του ανάμεσα στους κώνους, παίρνοντας αναλογικά μικρές κλίσεις και κρατώντας με αξιοθαύμαστη συνέπεια την τροχιά του. Το ESP εννοείται δούλευε συνεχώς, αλλά ευθύνη για αυτό φέρουν και τα ελαστικά. Με ένα σετ υψηλότερων επιδόσεων και μια τετράδα μεγαλύτερους τροχούς, αναμφίβολα θα ανέβαινε στα 70 χλμ./ώρα (μην τα ξεπερνούσε κιόλας)!

Get it on Google Play Download on the App Store