Πώς το Nissan Skyline έδειξε το μέλλον (+video)

To Nissan Skyline υπήρξε ορόσημο για την ιαπωνική αυτοκινητοβιομηχανία, τόσο από πλευράς ισχύος όσο -κυρίως- από άποψη τεχνολογίας. Το R34 θεωρείται ως ένα από τα πιο προηγμένα αυτοκίνητα όλων των εποχών, εν πολλοίς λόγω του ηλεκτρονικά ελεγχόμενου συστήματος ATTESA E-TS Pro. Ένα σύστημα μπροστά από την εποχή του μεν, αλλά δεν έδειξε και το μέλλον. Κάτι που έκανε μια άλλη «πατέντα» του R34.

Με τέτοιο φόρτο τεχνολογίας και λειτουργιών, ο οδηγός έπρεπε κάπως να μπορεί να παρακολουθεί τι συμβαίνει με το αυτοκίνητο. Την κατάσταση του RB26DETT, το ποσοστό κατανομής της ροπής από το ATTESA, τον ρυθμό επιτάχυνσης, το γυρολόγιο στην πίστα. Με λίγα λόγια, ολόκληρο σύστημα τηλεμετρίας. Που τότε, διέθεταν επαγγελματικές αγωνιστικές ομάδες. Η Nissan κατάφερε να τα συνδυάσει όλα στο Nismo MFD, δημιουργώντας ένα σύστημα πολυμέσων που ακόμα και σήμερα να εμφανιζόταν, θα συγκαταλεγόταν μεταξύ των κορυφαίων!

Το Multi Function Display αποτελείτο από μια οθόνη LCD 5,8 ιντσών και πέντε διακόπτες: τα κουμπιά Display, Return, Menu και Mode, μαζί με ένα κυκλικό χειριστήριο που λειτουργούσε ως joystick. Μέσα από το MFD, ο οδηγός μπορούσε να δει πόση ροπή κατανέμεται εμπρός-πίσω, το «φούσκωμα» των τούρμπο σε πραγματικό χρόνο, τις καθιερωμένες ενδείξεις για θερμοκρασία και πίεση νερού/λαδιού, πόσα G αναπτύσσονται και χρονόμετρο! Μάλιστα, μπορούσε να θέσει όρια ασφαλείας. Λόγου χάρη, καταχωρούσε μια τιμή για τη θερμοκρασία ή την πίεση νερού και όταν ο twinturbo εξακύλινδρος εν σειρά των 2.6 λίτρων έφτανε σε αυτή, κοκκίνιζε η οθόνη εμφανίζοντας παράλληλα προειδοποιητικό μήνυμα. Το MFD διέθετε μέχρι τηλεόραση με δικλείδα ασφαλείας,  σβήνοντας μόλις η ταχύτητα ξεπερνούσε τα 5 χλμ./ώρα!

Ήταν δε τόσο προηγμένο, που μπορούσε να συνδεθεί με laptop και να κατεβάσει ή ανεβάσει δεδομένα από αυτό! Θυμηθείτε ότι μιλάμε για αυτοκίνητο του 1999, μια εποχή που οι φορητοί υπολογιστές σπάνιζαν και εμείς στην Ελλάδα είχαμε συνδέσεις dial up! Σήμερα, ανάλογα συστήματα συναντάμε σε πολλά sportscars, αν και αρκετά εξ αυτών δεν προσφέρουν τόσες επιλογές όσες αυτό του Skyline!

Get it on Google Play Download on the App Store