Πόσα άλογα έχει το καινούργιο Civic Type R;

Η Honda έβαλε τέλος στην αναμονή πριν λίγες ημέρες, παρουσιάζοντας την 6η γενιά Civic Type R. Ένα αυτοκίνητο που συνοδεύεται από χαρακτηρισμούς, όπως «το ισχυρότερο, ταχύτερο και πιο σπορ όλων». Τεχνικά χαρακτηριστικά, όμως, οι Ιάπωνες δεν έδωσαν για να μας κατατοπίσουν. Τη λύση φαίνεται πως δίνει διαρροή από την Ιαπωνία, μέσω μπροσούρας.

Κάποια στην Ιαπωνία παρήγγειλε το νέο «Τάπερ» (το Μάρτιο του 2023 θα το παραλάβει) και φρόντισε να μοιραστεί με τον κόσμο τα προσόντα του νέου του καμαριού, τραβώντας φωτογραφίες το προσπέκτους. Σε αυτό βλέπουμε ξεκάθαρα την απόδοση του 2.0λιτρου VTEC Turbo, που πλέον ανέρχεται στα 330 άλογα στις 6.500 σ.α.λ. και τα 420 Nm ροπής στις 2.600-4.200 σ.α.λ. Πράγματι, δηλαδή, το νέο Civic Type R είναι το ισχυρότερο όλων, ξεπερνώντας το προηγούμενο κατά 10 ίππους και 20 Nm. Οι προδιαγραφές του απερχόμενου JDM συμπίπτουν με εκείνες του ευρωπαϊκού, οπότε το ίδιο θα πρέπει να περιμένουμε και για το καινούργιο. Στην Αμερική το FK8 χάνει 10 άλογα, ωστόσο δεν επιβεβαιώνεται αν θα ακολουθήσει το FL5 (λογικά ναι).

Από πλευράς επιδόσεων, όμως, ακόμα τίποτα. Οι φωτογραφίες που δημοσιεύτηκαν αφορούν μόνο την ισχύ του κινητήρα, συνεπώς για 0-100 χλμ./ώρα και τελικές θα πρέπει να περιμένουμε τη Honda. Το απερχόμενο Type R θέλει 5,7-5,8 δλ. (αναλόγως έκδοσης) για τα 100 χλμ./ώρα από στάση και φτάνει μέχρι τα 272 χλμ./ώρα. Με +10 άλογα και άλλα 20 Nm επιπλέον στο νέο, θα πρέπει να περιμένουμε τουλάχιστον αντίστοιχου επιπέδου επιτάχυνση και τελική, αν όχι καλύτερα – κι αυτό, διότι ακούγεται πως το νέο «Τάπερ» θα είναι ελαφρώς βαρύτερο (περίπου 40 κιλά).

Get it on Google Play Download on the App Store