«Σανιδωμένο» Honda Civic Type R Limited (+video)

To νέο Civic Type R ξεκίνησε ήδη να κάνει ρεκόρ πίστας, αρχής γενομένης από αυτή της Suzuka. Το Limited Edition ήταν εκείνο που παραχώρησε το θρόνο στο FL, αλλά αυτό επ’ ουδενί δεν σημαίνει πως στερείται ταχύτητας. Το αντίθετο, μάλιστα.

Περίπου ένα μήνα πριν το ρεκόρ του νέου στην πίστα της Honda, η πιο σκληροπυρηνική μορφή «Τάπερ» έως σήμερα είχε σπάσει τα χρονόμετρα στο Bend της Αυστραλίας. Το Limited Edition είναι ελαφρύτερο κατά 47 κιλά από το κανονικό FK8, παρόλο που έχει διατηρήσει το πίσω κάθισμα, διαθέτει σφυρήλατες ζάντες 20 ιντσών (δείτε πώς κατασκευάζονται) με ελαστικά Michelin Cup 2 και ανάρτηση με διαφορετικές ρυθμίσεις. Ο 2.0 λτ. VTEC Turbo παραμένει στα 320 άλογα στις 6.500 σ.α.λ. και 400 Nm ροπής στις 2.500-4.500 σ.α.λ., προσφέροντας επιτάχυνση στο 0-100 χλμ./ώρα σε 5,7 δλ. και τελική 272 χλμ./ώρα.

Στην πραγματικότητα, βέβαια, αποδεδειγμένα είναι ακόμα πιο γρήγορο. Το έχουμε δει εις διπλούν να φτάνει μέχρι τα 290 χλμ./ώρα, έχοντας επιταχύνει νωρίτερα στα πρώτα 100 χλμ./ώρα εντός 5,2 δλ.! Ο καταιγιστικός ρυθμός επιτάχυνσης του Limited είναι αδιαμφισβήτητος, ακόμα κι όταν ο οδηγός δεν πιέζει στο φουλ. Στην προκειμένη, ας πούμε, η προσοχή του ανθρώπου πίσω από το τιμόνι επικεντρώνεται στις ρεπρίζ και ιδίως εκείνη του 100-200 χλμ./ώρα, την οποία η κίτρινη «ρουκέτα» ολοκληρώνει σε λιγότερο από 12 δλ. Παρόλα αυτά, δίχως κανένα απολύτως πρόβλημα και με μπόλικο «αέρα» στο στροφόμετρο, το κοντέρ φτάνει μέχρι τα 262 χλμ./ώρα.

Get it on Google Play Download on the App Store