Πόσα άλογα κρατάει ένα VW Golf GTI MK5; (+video)

H 5η γενιά του VW Golf λογίζεται ως ο αναμορφωτής τόσο της κορυφαίας έκδοσης, όσο και ολόκληρου του μοντέλου. Σε αυτή πρωτομάθαμε τους TSI κινητήρες, σε αυτή επανήλθε και το GTI στις ράγες του ένδοξου παρελθόντος.

Το MK5 υπήρξε το GTI που γεφύρωσε το χάσμα των MK3-MK4 από το MK2, φέρνοντας εκ νέου τον οδηγό σε ρόλο πρωταγωνιστή και διαθέτοντας έναν κινητήρα αντάξιο των προσδοκιών, που έχεις από τον γεννήτορα της κατηγορίας. Ο 2.0 TSI απέδιδε από το εργοστάσιο 200 ίππους στις 5.100 σ.α.λ. και 280 Nm στις 1.800 σ.α.λ., όμως όλοι ξέρουμε πως έπαιρνε άλογα ακόμα κι αν τον κοίταζες. Σε απείραχτη μορφή και με το 6άρι χειροκίνητο, τα 100 χλμ./ώρα από στάση έρχονταν σε 7,2 δλ. και η τελική ταχύτητα ξεπερνούσε τα 240 χλμ./ώρα. Με το 6άρι DSG ο χρόνος για το 0-100 χλμ./ώρα έπεφτε κάτω από το φράγμα των 7 δλ. (6,9) και η μέση τιμή της κατανάλωσης κάτω από αυτό των 8 λίτρων/100 χλμ. (7,9).

Για πολλούς, το Golf MK5 GTI ήταν ένα από τα καλύτερα αυτοκίνητα που μπορούσε να αγοράσει κάποιος στα μέσα των ’00s, ανεξαρτήτως κατηγορίας. Ο ολοκληρωμένος χαρακτήρας του και ο συνδυασμός ενός ευρύτατου συνόλου αρετών, καθιστούν ακόμα σήμερα το GTI V μια από τις πιο «δεμένες» all around προτάσεις στην αγορά των μεταχειρισμένων. Πόσα άλογα έχουν μείνει στο μηχανοστάσιο, για να υποδέχονται τους υποψήφιους αγοραστές; Σύμφωνα με το δυναμόμετρο, περισσότερα από όσα ανακοίνωνε η VW!

Το αυτοκίνητο που ανέβηκε στα ράουλα είναι ένα GTI του 2005, με περίπου 169.000 χλμ. στο κοντέρ. Τα αποτελέσματα ωστόσο, είναι καλύτερα από αυτά που θα περίμενες όταν είχε τις ζελατίνες. Η ισχύς μετρήθηκε στα 205,7 άλογα και τα 236,5 ft lbs, που ισοδυναμούν με 320 Nm (στο στρόφαλο). Περίπου 6 άλογα και «στρογγυλά» 40 Nm παραπάνω από τα εργοστασιακά νούμερα. Βέβαια, όπως όλα τα υπερτροφοδοτούμενα μοτέρ -ειδικά τα γερμανικά-, το GTI απέδιδε στην πραγματικότητα παραπάνω από όσα έλεγε η VW. Οπότε μπορούμε να πούμε με ασφάλεια πως σήμερα, βρίσκεται τουλάχιστον στα ίδια επίπεδα με όταν ήταν καινούργιο.

Get it on Google Play Download on the App Store