Πόσα άλογα βγάζει το Renault Megane R.S.; (+video)

Εδώ και 5 χρόνια που κυκλοφορεί, το σημερινό Renault Megane R.S. συγκαταλέγεται στα κορυφαία hot hatches. Η κόντρα του με το Honda Civic Type R παροιμιώδης, όπως και η ανταλλαγή ρεκόρ ταχύτερων γύρων σε σε πίστες ανά τον κόσμο. Το Limited Edition άλλαξε «τα κόζια» υπέρ της Ιαπωνίας, όμως το R.S. δεν παύει να είναι ένα ταχύτατο αυτοκίνητο.

Στην κανονική του μορφή, το γαλλικό τετρακύλινδρο τούρμπο μοτέρ των 1.798 κ.εκ. αποδίδει ονομαστικά 280 ίππους στις 6.000 σ.α.λ. και 390 Nm στις 2.400-4.800 σ.α.λ. Από το περσινό facelift ανέβηκε στα 300 άλογα των Trophy και Trophy-R, ωστόσο αυτό που θα παρακολουθήσουμε στο δυναμόμετρο είναι μοντέλο του 2018. Άρα, εξετάζουμε το κατά πόσο τα λεγόμενα της Renault επαληθεύονται στην πραγματικότητα. Το Megane R.S. 280, ανεξαρτήτως κιβωτίου (είτε 6άρι EDC διπλού συμπλέκτη, όπως εδώ, είτε μηχανικό ισάριθμων σχέσεων), θέλει 5,8 δλ. για να επιταχύνει στα 100 χλμ./ώρα από στάση και περιορίζεται ηλεκτρονικά στα 250 χλμ./ώρα.

Το συγκεκριμένο λογικά είναι πιο γρήγορο, καθότι ελαφρώς βελτιωμένο. Η Biesse Racing έχει τοποθετήσει ένα 1ο στάδιο, που αποτελείται από νέα εξάτμιση και ECU. Σύμφωνα με τους ίδιους, η προβλεπόμενη αύξηση στην ισχύ ανέρχεται στα 40 άλογα και τα 30 Nm. Οπότε στο δυναμόμετρο, η οθόνη θα πρέπει να δείχνει γύρω στα 320 άλογα και τα 430 Nm, αν η εργοστασιακή ισχύς βρίσκεται στα επίπεδα που ισχυρίζεται η Renault. Η εξέταση δικαιώνει τους Γάλλους, καθώς το Megane R.S. 280 απέδωσε 318,2 ίππους και 420 Nm ροπής.

Get it on Google Play Download on the App Store