Πόσα άλογα βγάζει το SSC Tuatara; (+video)

Το SSC Tuatara έχει γίνει πολλές φορές αντικείμενο συζήτησης, είτε θετικά είτε (κυρίως) αρνητικά. Η SSC North America έγινε ρεζίλι πριν 2 χρόνια, όταν υποστήριζε πως το δημιούργημά της έφτανε τα 508,73 χλμ./ώρα, αλλά πριν λίγο καιρό κατάφερε να αποκαταστήσει μερικώς το προφίλ της, με τα 474,8 χλμ./ώρα που σημείωσε το αμερικανικό hypercar. Απέχει ακόμα από το φράγμα των 500 χλμ./ώρα, αλλά τουλάχιστον βρίσκεται στο σωστό δρόμο. Με την ισχύ του, όμως, τι ισχύει;

Καρδιά της κατασκευής είναι ένας twinturbo V8 5.9 λίτρων, κατασκευής SSC. Φτάνει μέχρι τις παρυφές των 1.800 ίππων (1.774 ίππους) ενώ ακόμα και με βενζίνη 91 οκτανίων (η στάνταρ επιλογή στα αμερικανικά βενζινάδικα) υπερβαίνει τα 1.300 άλογα (1.369). Η κίνηση μεταδίδεται στους πίσω τροχούς μέσω 7τάχυτου αυτόματου κιβωτίου, το οποίο μπορεί να αλλάζει σχέσεις σε λιγότερο από 100 millisecond στο Track Mode. Η πραγματικότητα, ωστόσο, είναι ακόμα πιο βροντερή για το Tuatara.

Σε δυναμομέτρηση της αμερικανικής εταιρίας, ο κινητήρας έφτασε στην περιοχή των 1.890 ίππων. Λογικά μιλάμε για ισχύ στο στρόφαλο, καθότι ο διτούρμπινος 5.9 V8 μετρήθηκε στον πάγκο. Από πλευράς δύναμης, λοιπόν, το Tuatara ανταποκρίνεται πλήρως (κι ακόμα καλύτερα) στις προσδοκίες που δημιουργούν οι εργοστασιακές ανακοινώσεις. Μένει να δούμε αν θα καταφέρει, τελικά, να εκπληρώσει τις υποσχέσεις των Αμερικανών περί 500+ χλμ./ώρα και ρεκόρ ταχύτητας.

Get it on Google Play Download on the App Store