«Μούσια» τα 532 χλμ./ώρα; (+videos)

Όταν έγινε γνωστό πως το SSC Tuatara έπιασε 532 χλμ./ώρα, γράφαμε πως «αποφάσισε να παίξει με τα όρια νόησης του ανθρώπινου εγκεφάλου, αλλά και τους νόμους της Φυσικής/λογικής». Ως φαίνεται, τα όρια και οι νόμοι τελικά ήταν πολύ δύσκολο να νικηθούν, τουλάχιστον χωρίς αστερίσκους…

Λίγο μετά την ανακοίνωση της ασύλληπτης επίδοσης, ανέβηκαν video που αμφισβητούσαν ευθέως το κατά πόσο όλη η υπόθεση είναι αληθινή. Αναλύοντας σταθερά σημεία, διαγραμμίσεις και πλαϊνά στον δρόμο μέσω Google Maps και GPS, διαπίστωσαν πως τα μαθηματικά δεν έβγαιναν στο ελάχιστο. Σύμφωνα με τους υπολογισμούς, η πραγματική ταχύτητα του Tuatara θα πρέπει να ήταν πολύ χαμηλότερη, ενδεχομένως στην περιοχή των 400-470 χλμ./ώρα. Σεβαστή επίδοση, αλλά πολύ πίσω από την Bugatti Chiron Super Sport 300+ και ούτε κατά διάνοια κοντά στα 532 χλμ./ώρα που ισχυρίζονται οι Αμερικανοί.

Δείτε ακόμα: Το «ξύλο» της Bugatti Veyron προκαλεί ρίγος (+video)

Η Shelby Super Cars εξέδωσε ταχύτατα ανακοίνωση, υπερασπιζόμενη τα λεγόμενά της και διαβεβαιώνοντας πως τόσο τα 532 χλμ./ώρα μέγιστης ταχύτητας, αλλά και τα 508 χλμ./ώρα μέσου όρου (που θα έδιναν στο αυτοκίνητο τον τίτλο του ταχύτερου παραγωγής στην Ιστορία), επαληθεύονται από τα δεδομένα τηλεμετρίας. Μάλλον, όμως, δεν συνεννοήθηκαν να πουν τα ίδια με την εταιρία που ήταν υπεύθυνη για την τηλεμετρία, με αποτέλεσμα να δεχτούν ένα μεγαλοπρεπέστατο «άδειασμα». Η Dewetron ξεκαθάρισε, με δική της ανακοίνωση, πως: «Κανένας από την εταιρία μας δεν ήταν παρών κατά τη διάρκεια της δοκιμής ή συνεργάστηκε κατά τις προετοιμασίες. Δεδομένου ότι τα δεδομένα που συλλέχθηκαν βασίζονται σε μεγάλο βαθμό στο ορθό σετάρισμα και τη σωστή βαθμονόμηση του εξοπλισμού, δεν μπορούμε να εγγυηθούμε την εγκυρότητα των δεδομένων».

Μετά τη «σφαλιάρα», ο CEO της φίρμας, Jared Shelby, προσπάθησε να το μαζέψει λίγο, λέγοντας πως το ρεκόρ είναι πέρα για πέρα αληθινό, αλλά το video είναι όντως παραπλανητικό. Ούτε η σύγκριση με το Koenigsegg Agera RS βοηθά, καθότι όπως υποστηρίζει ο γνωστός YouTuber Shmee, βάζοντας τις λήψεις των δυο hypercars δίπλα-δίπλα (στο ίδιο μέρος είχαν κάνει ρεκόρ 447,19 χλμ./ώρα οι Σουηδοί) φαίνεται πως το Agera περνά πιο γρήγορα από το Tuatara, από τα ίδια σημεία.

Διαβάστε επίσης: Koenigsegg: «Μπορούμε τα 531 χλμ./ώρα!»

Επισήμως, το Agera RS παραμένει το ταχύτερο αυτοκίνητο όλων των εποχών, καθώς τα 490,47 χλμ./ώρα της Chiron Super Sport 300+ πιστοποιήθηκαν από τον TUV, όμως οι ιθύνοντες των Ρεκόρ Γκίνες δεν την έχουν μετρήσει. Εν αναμονή της επόμενης ανακοίνωσης, πάμε να δούμε τα video που βγάζουν «παπατζή» το Tuatara

Get it on Google Play Download on the App Store