Τα μαθηματικά μίλησαν: Εφικτά τα 531 χλμ./ώρα (+video)

Με την παρουσίαση του Jesko Aboslut, ο Christian von Koenigsegg ξεκαθάρισε τις προθέσεις του ταχύτερου αυτοκινήτου που έχει παρουσιάσει, αλλά και πρόκειται να παρουσιάσει η εταιρία του. Καλά διαβάσατε. Σύμφωνα με τον Koenigsegg, η εταιρία του δεν πρόκειται να εξελίξει ταχύτερο μοντέλο από το Absolut. Όχι γιατί δεν μπορεί, ή δεν θα βρει την ευκαιρία με την πρόοδο της τεχνολογίας, αλλά γιατί απλούστατα αποσύρεται από τον «πόλεμο» της τελικής ταχύτητας. Η τελευταία κανονιά, μάλιστα, φαίνεται θα είναι πυρηνικό χτύπημα: 531 χλμ./ώρα!

Ή ακριβέστερα, 330 μίλια/ώρα (531,08 χλμ./ώρα). Βέβαια, ο Σουηδός ξεκαθάρισε τις προτεραιότητες του επιτελείου του σε συνέντευξη: «Σκοπός μας, βέβαια, δεν είναι να πάμε τόσο ψηλά. Πρωτίστως μας ενδιαφέρει η κατάρριψη των 490,47 χλμ./ώρα της Chiron SS 300+, δευτερευόντως η επίτευξη των 500 χλμ./ώρα και αν όλα έχουν πάει κατ’ ευχήν, να δούμε μέχρι που μπορούμε να φτάσουμε. Κάτι, ωστόσο, που εξαρτάται από πολλούς παράγοντες όπως η τοποθεσία, η θέληση του οδηγού κλπ». Νωρίτερα, πάντως, είχε ρίξει τη βόμβα του: «Βάσει υπολογισμών, που αφορούν την επιφάνεια πρόσπτωσης, το συντελεστή οπισθέλκουσας, την ισχύ, την καμπύλη απόδοσης αυτής, την κλιμάκωση του κιβωτίου, την αντοχή των ελαστικών και πολλών ακόμα παραμέτρων, μπορούμε να φτάσουμε στα 531 χλμ./ώρα με το Absolut. Οι προσομοιώσεις το έχουν δείξει. Μιλάμε για θεωρία, βέβαια, όμως τα δεδομένα λένε πως μπορεί να γίνει».

Δείτε ακόμα: Bugatti: «Μπορούμε να φτάσουμε στα 515 χλμ./ώρα!»

Τα λεγόμενα του ενός επιστήμονα, έρχεται να επαληθεύσει ένας άλλος. Κι όταν τα μεγάλα πνεύματα συναντώνται, τότε ξέρουμε πως επίκεινται μεγάλα πράγματα στο μέτωπο της ταχύτητας. Ο γνωστός και μη εξαιρετέος Jason Fenske, του Engineering Explained, πήρε τον μαρκαδόρο, άρχισε τις καλλιτεχνίες στον πίνακα, άφησε τα μαθηματικά να αναλάβουν το ρόλο δικαστή και ανακοίνωσε την ετυμηγορία.

 

Δεν πρόκειται να σας κουράσουμε -και να κουραστούμε οι ίδιοι- με τους υπολογισμούς. Εξάλλου, το παρακάτω video παρέχει πάσα λεπτομέρεια σχετικά με τις εξισώσεις και τα κλάσματα. Εμείς θα ασχοληθούμε με το αποτέλεσμα. Το οποίο δικαιώνει πανηγυρικά τους ισχυρισμούς/υπολογισμούς του Koenigsegg: βάσει απόδοσης, αεροδυναμικής, μετάδοσης, κλιμάκωσης κιβωτίου κλπ, το Jesko Absolut μπορεί να ξεπεράσει τα 531 χλμ./ώρα!

Η -θεωρητική πάντα- σύγκριση με την Bugatti Chiron Super Sport 300+ μάλιστα, γέρνει την πλάστιγγα ολοσχερώς προς τη μεριά του Absolut. H απόδοση είναι ίδια, στα 1600 άλογα, ωστόσο το Jesko ζυγίζει 605 κιλά λιγότερο και παρουσιάζει 30% καλύτερη αεροδυναμική απόδοση (Cd 0,278 αντί 0,36). Κοινώς, τα 490,47 χλμ./ώρα της Super Sport είναι χαμηλό ταβάνι για το κορυφαίο Koenigsegg. Θεωρητικά πάντα.

Διαβάστε επίσης: Το μοτέρ-«ναπάλμ» των 304 ίππων ανά λίτρο! (+video)

Γιατί στην πράξη, θα πρέπει πρώτα να βρεθεί το κατάλληλο μέρος για την προσπάθεια κατάρριψης του ρεκόρ (τα ελαστικά της Michelin έχουν δοκιμαστεί με επιτυχία σε αυτές τις ταχύτητες, εκπλήσσοντας ακόμα και τους ίδιους τους Γάλλους). Το οποίο, προς το παρόν, είναι μόνο η ιδιόκτητη πίστα Ehra-Lessien της VW – η ίδια, δηλαδή, που χρησιμοποιήθηκε για το ρεκόρ της Chiron! Οπότε, προς το παρόν, μένουμε στα μαθηματικά και την φαντασία

Get it on Google Play Download on the App Store