Ιδού το Koenigsegg των 500 χλμ./ώρα!

To Koenigsegg Jesko προκάλεσε σάλο, άμα τη εμφανίσει του. Ήταν το αυτοκίνητο που ξεπέρασε τα 480 χλμ./ώρα, όμως η χαρά του κράτησε λίγο. Μερικούς μήνες αργότερα η Bugatti Chiron Super Sport 300+ θα ξεπερνούσε τα 490 χλμ./ώρα, γενόμενη το ταχύτερο αυτοκίνητο παραγωγής όλων των εποχών και η βασική υποψήφια για να καταρρίψει το φράγμα των 500 χλμ./ώρα. Το τελευταίο σκέλος, ωστόσο, οι Σουηδοί φαίνεται πως είναι αποφασισμένοι να προλάβουν τους συναδέλφους στη Bugatti.

Το Jesko Absolut είναι το «άρμα» που θα χρησιμοποιήσει ο Christian von Koenigsegg, για να εκτοπίσει τη Chiron από το θρόνο της ταχύτητας. Ο 5λιτρος twinturbo V8 αποδίδει 1.600 ίππους στις 8.500 σ.α.λ. και 1.500 Nm ροπής με τη χρήση βιοαιθανόλης, ενώ ακόμα και με χρήση συμβατικής βενζίνης 98 οκτανίων η απόδοση βρίσκεται στα 1.280 άλογα και τα 1.000 Nm ροπής. Το αμάξωμα έχει υποστεί μελέτη πλέον των 5.000 ωρών σε υπολογιστή και αεροδυναμική σήραγγα, προκειμένου να παρουσιάσει συντελεστή οπισθέλκουσας Cd 0,278 δίχως να απογειώνεται στις εξωφρενικά υψηλές ταχύτητες που μπορεί να φτάσει.

Δείτε ακόμα: Νέα και hardcore Bugatti Chiron Pur Sport (+video)

Η τεράστια σταθερή αεροτομή του απλού Jesko έχει αντικατασταθεί από δυο ακροπτερύγια στο ύψος του κινητήρα, μεγιστοποιώντας την αεροδυναμική απόδοση του ανασχεδιασμένου αμαξώματος. Το πίσω μέρος είναι επιμηκυσμένο και διαθέτει καλύμματα στους αντίστοιχους τροχούς, υιοθετώντας μια παραλλαγή της McLaren Speedtail. Αμάξωμα και πλαίσιο είναι κατασκευασμένα από ανθρακονήματα, κρατώντας το βάρος μόλις στα 1.320 κιλά (100 κιλά λιγότερα από το κανονικό). Η αναλογία κιλών/ίππο δηλαδή, κυριολεκτικά δεν υπάρχει. Κι αυτό, διότι για κάθε ίππο του Absolut -όταν αποδίδει 1.600- αντιστοιχούν μόλις 825 γραμμάρια!

Διαβάστε επίσης: Υβριδικό 2λιτρο 3κύλινδρο Koenigsegg 1.724 ίππων! (+video)

Σε συνδυασμό με το επαναστατικό 9τάχυτο αυτόματο κιβώτιο Light Speed Transmission, που χρησιμοποιεί δίσκους αντί για συγχρονιζέ και μπορεί να «πηδήξει» μέχρι 4 ταχύτητες (από 9η σε 5η, για παράδειγμα), το «Απόλυτο» είναι το ταχύτερο Koenigsegg όλων των εποχών. Για την ακρίβεια, και σύμφωνα με τον ίδιο το δημιουργό του, είναι το ταχύτερο αυτοκίνητο που πρόκειται να παρουσιάσει ποτέ η σουηδική εταιρία, συμπεριλαμβανομένων μελλοντικών project! Το πόσο γρήγορο, μένει να εξακριβωθεί στην πράξη.

Διαβάστε επίσης: Ελληνικό hypercar 3.000 ίππων και 500+ χλμ./ώρα!

Το Jesko Absolut στοχεύει σε έναν και μόνο αντίπαλο: τα 490,47 χλμ./ώρα της Chiron Sport 300+ (304,77 μίλια/ώρα, για να μπούμε στο νόημα της ονομασίας). Ο Koenigsegg κάνει λόγο «για επίπεδα ταχύτητας πρωτόγνωρα σε αυτοκίνητο παραγωγής». Ο ίδιος είχε δηλώσει στην παρουσίαση του Jesko, πως μια ακόμα πιο εξελιγμένη εκδοχή του θα μπορούσε να φτάσει/ή και ξεπεράσει τα 500 χλμ./ώρα. Η εκδοχή αυτή, παρουσιάστηκε. Επόμενο στάδιο; Η προσπάθεια επίτευξης ρεκόρ ταχύτητας Ιστορίας για αυτοκίνητα παραγωγής!

Get it on Google Play Download on the App Store