Νέα και hardcore Bugatti Chiron Pur Sport (+video)

Μπορεί το Σαλόνι της Γενεύης να ακυρώθηκε, όμως αυτό δεν σταμάτησε τις εταιρίες από την υλοποίηση των προγραμματισμένων τους πρεμιέρων. Μια από τις πιο αναμενόμενες, ήταν αυτή της σκληροπυρηνικής Chiron που η Bugatti ετοίμαζε από καιρό. Το όνομα αυτής: Pur Sport.

Στόχος της είναι η αποτελεσματικότητα σε πίστα και η επίτευξη χρόνων, διαφοροποιούμενη ριζικά σε θέμα φιλοσοφίας και εμφάνισης από την Super Sport 300+το ταχύτερο αυτοκίνητο όλων των εποχών, δηλαδή. Ξεκινώντας από τη σχεδίαση, το αεροδυναμικό πακέτο της Chiron Pur Sport έχει σχεδιαστεί με γνώμονα την παραγωγή κάθετης δύναμης και μεγιστοποίησης της πρόσφυσης. Ο ανασχεδιασμένος προφυλακτήρας εμπρός διαθέτει μεγαλύτερες εισαγωγές αέρα και πλαισιώνονται από ανθρακονήματα, ενώ στο κάτω μέρος δεσπόζει το μεγαλύτερο splitter.

Δείτε ακόμα: Πόσα άλογα βγάζει η Bugatti Veyron στο δυναμόμετρο;

Οι ζάντες είναι νέες και κατασκευασμένες από μαγνήσιο, έχοντας διάσταση 20 ιντσών εμπρός και 21 πίσω με τα ελαστικά να είναι τα Michelin Sport Cup 2R, διαστάσεων 285/30 και 355/25 αντίστοιχα. Οι πλαϊνές ποδιές επίσης είναι πιο έντονες σε σχέση με την απλή Chiron, ενώ το πάτωμα είναι κατάλληλα διαμορφωμένο ώστε να βελτιστοποιεί τη ροή του αέρα στον διαχύτη. Μάλιστα, προαιρετικά μπορεί να μείνει σε άβαφο ανθρακόνημα.

Το ίδιο ισχύει για το μεγαλύτερο κομμάτι του πίσω μέρους, στο οποίο «βγάζει μάτι» η τεράστια αεροτομή (εννοείται από ανθρακονήματα). Εκτείνεται στα 1,9 μέτρα και αναγράφει το όνομα της Bugatti, ως γνήσια παραπομπή στα αγωνιστικά αυτοκίνητα και τις χορηγίες που φέρουν στις αεροτομές. Οι διπλές απολήξεις της εξάτμισης είναι προϊόν τρισδιάστατης εκτύπωσης και κατασκευάζονται από τιτάνιο, όπως και ολόκληρο το σύστημα εξαγωγής.

 

Στο εσωτερικό συναντάμε επενδύσεις από alcantara, που συνδυάζονται με πάνελ βουρτσισμένου αλουμινίου, ανθρακονημάτων και τιτανίου. Τα μπάκετ καθίσματα εξυπακούεται πως επίσης κατασκευάζονται από carbon.

 

Από πλευράς στησίματος, οι μηχανικοί της Bugatti σκλήρυναν κατά 65% τα εμπρός ελατήρια και 33% τα πίσω, αναθεωρώντας παράλληλα το λογισμικό της ECU των ηλεκτρονικά ελεγχόμενων αμορτισέρ προς το σφιχτότερο. Επίσης, προστέθηκε λειτουργία οδήγησης Sport+ με λιγότερο επεμβατικό ESP.

Βασική προτεραιότητα της Chiron Pur Sport ήταν η μείωση του βάρους. Για το λόγο αυτό αφαιρέθηκε ο υδραυλικός μηχανισμός της πτυσσόμενης αεροτομής (σταθερό το τεράστιο spoiler), τα τακάκια των φρένων είναι κατασκευασμένα από ένα μείγμα τιτανίου και οι τροχοί από μαγνήσιο. Η συνολική απώλεια βάρους φτάνει τα 50 κιλά και συνοδεύεται από ανάλογα ψαγμένες μετατροπές σε κινητήρα και μετάδοση.

Ο τετρατούρμπινος W16 κινητήρας των 8.0 λίτρων παραμένει στα 1.500 άλογα και τα 1.800 Nm ροπής, όμως ο κόφτης πλέον βρίσκεται 200 σ.α.λ. ψηλότερα (6.900 σ.α.λ.). Ταυτόχρονα, η κλιμάκωση του κιβωτίου είναι κοντύτερη κατά 15% βελτιώνοντας την ελαστικότητα και την απόκριση του θηριώδους μοτέρ κατά 40%.

Κατά συνέπεια, η τελική ταχύτητα είναι πολύ μακριά από τα επίπεδα της απλής Chiron (ούτε λόγος για την Super Sport 300+). H Pur Sport δεν φτάνει ούτε στα 350 χλμ./ώρα (349), τη στιγμή που η Chiron πρέπει να περιοριστεί ηλεκτρονικά για να μείνει στα 420 χλμ./ώρα. Οι επιταχύνσεις, όμως, είναι σημαντικά βελτιωμένες. Χαρακτηριστικά, η Bugatti αναφέρει πως το 60-120 χλμ./ώρα ολοκληρώνεται 2 δλ. γρηγορότερα σε σχέση με το απλό μοντέλο. Λογικά, βελτιωμένα θα είναι και τα νούμερα από στάση.

Διαβάστε επίσης: Πόσο κοστίζουν τα ασφάλιστρα της Bugatti Chiron;

Μόλις 60 Pur Sport θα κατασκευαστούν, με την τιμή καθεμιάς να ορίζεται στα 3 εκατομμύρια ευρώ προ φόρων!

Get it on Google Play Download on the App Store