Πόσο εκτός δρόμου πάνε τα δημοφιλή SUV; (+video)

Τα SUVs, μαζί με τα crossovers, έχουν κατακλύσει τους ανά τον κόσμο δρόμους. Μικρά, μεσαία, τεράστια, με εκφάνσεις κουπέ ή σεντάν, σε σκληροτράχηλες ή lifestyle εκτελέσεις, υπάρχει μία λύση για κάθε αγοραστική ανάγκη. Απόλυτος πρωταγωνιστής, όμως, δεν παύει να είναι ένα είδος: τα μεσαία SUV.

Αυτοκίνητα που μας συστήθηκαν στα μέσα της δεκαετίας του 90, αρχικά μέσω του Toyota RAV4 και εν συνεχεία του ομοεθνούς Honda CR-V, για να εξελιχθούν σήμερα στην πιο «λουκούλλεια» κατηγορία της αυτοκίνησης. Κάθε κατασκευαστής διαθέτει τουλάχιστον ένα μοντέλο, το οποίο συνήθως συνιστά και την εμπορική ραχοκοκαλιά του. Τα RAV4 και CR-V πλαισιώνονται από έναν στόλο ανταγωνιστών, εντός και εκτός συνόρων. Nissan X-Trail, Mazda CX-5, Mitsubishi Outlander και Subaru Forester πλαισιώνονται από τα Kia Sportage, VW Tiguan και το κινεζικό Changan CS75, σε ένα συγκριτικό εφ’ όλης της εκτός δρόμου ύλης.

Δείτε ακόμα: Πάνε εκτός δρόμου τα πολυτελή SUV; (+video)

Για την ακεραιότητα του αποτελέσματος, το SUV Battle επισημαίνει κάποια χαρακτηριστικά που παίζουν κύριο ρόλο στη διαμόρφωση του αποτελέσματος. Το τεχνικό υπόβαθρο του κάθε αυτοκινήτου, ας πούμε, καθορίζει και τις δυνατότητές του μακριά από την άσφαλτο. Το RAV4 που θα δούμε, είναι εξοπλισμένο με το off-road mode. Το Tiguan συμμετέχει με δυο εκδόσεις, μία με τον 1.4 TSI και η άλλη με τον 2λιτρο τούρμπο βενζίνης. Η δοκιμή γίνεται με διαφορετικούς οδηγούς, ενώ -φυσιολογικά- τα ελαστικά διαφέρουν από μοντέλο σε μοντέλο. Η ένστασή μας αφορά την διαδικασία διέλευσης των αυτοκινήτων από το σημείο δοκιμής.

Επειδή με κάθε πέρασμα το έδαφος χειροτερεύει, το SUV Battle αποφάσισε να ορίσει σειρά με αύξοντα αριθμό ιπποδύναμης. Πρώτο δηλαδή ξεκίνησε το CS75 των 1.8 λίτρων και 150 ίππων, ακολούθησε το Outlander των 166 ίππων, μετά το X-Trail των 171 κ.ο.κ. Το σκεπτικό ήταν πως αν τα αδύναμα έβρισκαν το έδαφος σκαμμένο από τα περάσματα των πιο ισχυρών, θα δυσκολευόντουσαν. Κατά τον ίδιο τρόπο, όμως, τα πιο δυνατά είναι πιο επιρρεπή στο σπινάρισμα. Ενδεχομένως η σκέψη να ήθελε τα πιο αδύναμα να σκάβουν λιγότερο έντονα το έδαφος. Όπως και να ΄χει, τέσσερα αυτοκίνητα ισοβάθμησαν στην τέταρτη θέση και δύο στη δεύτερη, με το τρίτο και πρώτο σκαλί του βάθρου να είναι αποκλειστικά προνόμια.

Διαβάστε ακόμα: Όλα τα μυστικά για κίνηση εκτός δρόμου

Get it on Google Play Download on the App Store